Στο νέο ρεκόρ του 93,4% εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας

19:14 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο νέο ρεκόρ του 93,4% του ΑΕΠ ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2013 το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, το οποίο αυξάνεται ανεξέλεγκτα τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας στα επόμενα δύο χρόνια κατά τα οποία διαφαίνεται ότι η ισπανική οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης, έχει θέσει στόχο χρέους προς ΑΕΠ

για το 2013 το 94,2%.

Επίσης, διαβλέπει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να κορυφώνεται στο 101,13% το 2015, πριν μειωθεί ελαφρά σε 101,09% το 2016.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη καλούνται να έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα που δεν θα υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε από 40,2% το 2008 – όταν τερματίστηκε η δεκαετής εκτίναξη των τιμών στα ακίνητα, προκαλώντας και την οικονομική ύφεση – σε 85,9% στο τέλος του 2012. Ο δείκτης βρισκόταν στο 79,1% το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Από την εκλογική του νίκη πριν από δύο χρόνια, ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει προωθήσει αντιλαϊκές περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνησή θα χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας.

«Νομίζω ότι είμαστε τώρα σε θέση να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές τόσο μεγάλες όσο αυτές που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης του στο εθνικό ραδιόφωνο που έδωσε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του μισού της θητείας του στην θέση του Πρωθυπουργού.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ισπανία εξέρχεται δειλά από τη διετή ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2013, αλλά το ποσοστό ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε σχεδόν 26%.

Keywords
Τυχαία Θέματα