Στο νέο ρεκόρ του 7,34% εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

13:02 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκε τη Δευτέρα το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί σε σχέση με τις προσπάθειες της ισπανικής Κυβέρνησης για σταθεροποίηση του τραπεζικού της συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

Κατά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα, η απόδοση – επιτόκιο – των 10ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 7,343%, από 7,225% την Παρασκευή, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το επίπεδο κινδύνου του 7,0% για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Κάθε επιτόκιο δανεισμού πέρα του 6,0% θεωρείται ευρέως

ως μη βιώσιμο για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, με το 7,0% να αποτελεί το επίπεδο στο οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία αναγκάστηκαν να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης πραγματοποιούσε την ίδια στιγμή βουτιά γύρω στο 2,0%, αφού υποχώρησε σχεδόν 6,0% την Παρασκευή.

Η ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μαζικές περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά το πρόγραμμα εξυγίανσης αύξησε τις εκτιμήσεις ότι η Μαδρίτη μπορεί να χρειαστεί ένας πλήρες σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κρίση του χρέους ανάγκασε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν οικονομική βοήθεια, αλλά η ισπανική οικονομία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη και από τις τρεις οικονομίες μαζί, αυξάνει τις ανησυχίες ότι οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετοί, ειδικά εάν η Ιταλία αντιμετωπίσει επίσης οικονομικά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα