Στο μικροσκόπιο του Eurogroup το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων

18:51 8/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, για την αυριανή σύσκεψη του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η έγκριση του οδικού χάρτη ιδιωτικοποιήσεων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, 100 εκατ. ευρώ από το Eurogroup και 86 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πληροφορίες

αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι από τον οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ από την πλευρά του ο κ. Γωργιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σημειώνοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να πειστούν οι δανειστές ότι η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις κινείται στα λογικά πλαίσια και θα δώσει δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, δήλωσε σε ΜΜΕ: «σημειώνουμε την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης (σ.σ. για τις ιδιωτικοποιήσεις). Πρόσθεσε ότι «η συμμόρφωση με τις προηγούμενες δράσεις θα αξιολογηθεί από το Eurogroup τη Δευτέρα», ενώ υπογράμμισε ότι «μια οριστική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη-μέλη».

Η “ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη-μέλη” φάινεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σχετίζεται με τις ευαισθησίες της Γερμανίας για ενδελεχή μελέτη του κυπριακού οδικού χάρτη.

Στη συνέχεια ο Χάρης Γεωργιάδης θα μεταβεί στη Μόσχα.

«Θα έχουμε επίσης μια εξίσου σημαντική διακυβερνητική συνάντηση με στόχο να συνομολογήσουμε και να υπογράψουμε ένα μνημόνιο οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Γεωργιάδης μεταβαίνει για επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα υπογράψει διακυβερνητικό μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας.

Θα έχει, επίσης, συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες, επενδυτές και δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα