Στο DNA μας, είναι γραμμένο το άθλημα που μας ταιριάζει

12:02 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όσο περίεργο και εάν σας ακούγεται, είναι μια πραγματικότητα. Στο DNA του ανθρώπου είναι εγγεγραμμένο το είδος του αθλήματος που του ταιριάζει. Για παράδειγμα κάποιος αθλητής μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση να τρέχει γρήγορα και κάποιος άλλος να έχει γενετική προδιάθεση να έχει αντοχές, ή να σηκώνει βάρη. Διαβάστε πως και τι ελέγχουν οι επιστήμονες, προκειμένου να εντοπίσουν τη γενετική προδιάθεση του κάθε ανθρώπου και να τον ωθήσουν στο κατάλληλο άθλημα, στο οποίο έρευνες δείχνουν, πως με σωστή προπόνηση μπορεί να φτάσει και στην

κορυφή.

Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα για την επίδραση των γονιδίων στην φυσική κατάσταση και την απόδοση των elite αθλητών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η μελέτη γονιδιακών πολυμορφισμών, μεταλλάξεων δηλαδή, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές στις φυσικές ικανότητες και στα αποτελέσματα των προπονητικών προγραμμάτων μεταξύ των ατόμων είναι πια ευρέως διαδεδομένη.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα από την μελέτη των γονιδιακών πολυμορφισμών του DNA και την συσχέτισή τους με τα χαρακτηριστικά της φυσικής κατάστασης ως απόκριση στην προπόνηση αντοχής/δύναμης έχουν δώσει έμφαση σε δύο ομάδες φυσικών χαρακτηριστικών , την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την λειτουργία των σκελετικών μυών και υποστηρίζουν την χρήση των γενετικών δεικτών (ανίχνευση αυτών των μεταλλάξεων) για τον προσδιορισμό της κατάλληλης άσκησης και τρόπου ζωής που οδηγούν στην βελτιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων.

Γενικά, επιβεβαιώνουν την βασική αρχή ότι οι αθλητές μπορεί να έχουν…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα