Στο -60% η δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας το α’ τρίμηνο

17:15 10/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο μείον 60% βρίσκεται η δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δείκτη της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) και η εταιρεία ερευνών RAI.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΕΟΚ, ο Δείκτης Δραστηριότητας καταγράφει μεν το αρνητικό πρόσημο -60%, εντούτοις είναι

ελαφρώς βελτιωμένο από το -65% του τελευταίου τριμήνου του 2011, που ήταν και το χειρότερο επίπεδο που καταγράφηκε από την αρχή της έρευνας, το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η μικρή αυτή βελτίωση, όπως διευκρινίζεται, προέρχεται από τους εργολάβους με μέχρι εννέα υπαλλήλους, όπου το πρόσημο βελτιώθηκε κατά 13%, από το -71% στο -58%. Αντίθετα, ο Δείκτης καταγράφει επιδείνωση στους εργολάβους με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, φθάνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2012 το -78%.

Η έρευνα αποδίδει το πρόβλημα στην ανεπαρκή ζήτηση, τον ανταγωνισμό από άλλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, στα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης και γενικά στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το πρόβλημα της ανεργίας διατηρείται και την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012. Γενικά, ο Δείκτης Αριθμού Εργαζομένων Επιχείρησης παρουσιάζει μικρή βελτίωση, καθώς από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε πέσει από το πρώτο τρίμηνο του 2010 που είχε ξεκινήσει η έρευνα, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, το -44%, έχει ανέβει στο -33%. Εντούτοις και σε αυτό τον τομέα η έρευνα εντοπίζει ότι στους εργολάβους με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα του -67%, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο «κάτι που πιθανότατα να προμηνύει περαιτέρω αύξηση στους ανέργους του κατασκευαστικού τομέα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το τελευταίο εξάμηνο, έχει ανατρέψει άρδην τις όποιες προοπτικές διαφαίνονταν μέσα από τους Δείκτες που αφορούν στη ζήτηση. Ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 1,7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο υποχώρησε από την αρχή της έρευνας. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται επίσης και ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών, ο οποίος το τελευταίο τρίμηνο κυμαίνεται γύρω στο 4,0%.

Ακόμη ένας Δείκτης που επιβεβαιώνει τη μεγάλη κρίση που περνά ο Κατασκευαστικός Τομέας, προστίθεται, είναι ο Δείκτης Μηνών για την Ολοκλήρωση Υφιστάμενων Εργασιών που παρατηρείται να μειώνεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα να βρίσκεται στο χαμηλότερο του σημείο (μέσος όρος 6,2 μήνες εναπομεινάντων εργασιών με τα υφιστάμενα συμβόλαια).

Keywords
Τυχαία Θέματα