Στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχέδια της Κομισιόν για δημιουργία Ένωσης Τραπεζών

13:34 7/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχέδιά της για τη δημιουργία Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να δαμαστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε την Τρίτη ευρωπαϊκή πηγή.

“Το σχέδιο θα είναι έτοιμο στις 11 Σεπτεμβρίου”, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι εν τω μεταξύ, οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Η νέα οντότητα, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου,

έχει ως στόχο να εποπτεύει το τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης, με βασικό ρόλο την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, έτσι ώστε να μην υπονομεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ένωση Τραπεζών θα συνεργαστεί με το νέο μόνιμο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στον οποίο θα επιτραπεί να δίνει απευθείας οικονομική βοήθεια σε τράπεζες, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και η αύξηση δημόσιου χρέους κρατών μελών.

Η Ισπανία αναμένεται να είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί από το νέο σύστημα, με τους εταίρους της στην ΕΕ να έχουν ήδη συμφωνήσει για την παροχή βοήθειας μέχρι και 100 δισ. ευρώ για να στηρίξει τράπεζες της που επλήγησαν από την κρίση.

Το σχέδιο για την δημιουργία Ενωσης Τραπεζών, αν παρουσιαστεί στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι μόλις μία ημέρα πριν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφανθεί κατά πόσον ο ESM είναι συμβατός με το Σύνταγμα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα