Στην τελική ευθεία τα ακτινοθεραπευτικά Λευκωσίας και Λεμεσού

13:42 16/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών μονάδων στη Λευκωσία και στη Λεμεσό εισέρχεται πλέον το Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας το σχεδιασμό του Υπουργείου για τη δημιουργία των δύο ακτινοθεραπευτικών μονάδων. Στη Λευκωσία, η νέα μονάδα θα είναι στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στη Λεμεσό θα δημιουργηθεί στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας.

Όπως είπε, οι σχετικές προσφορές

θα προκηρυχθούν στο τρέχον έτος, ενώ οι μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν σε δύο χρόνια.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής χαιρέτισαν την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι αυτό θα απαμβλύνει την ταλαιπωρία των ασθενών.

”Εχουμε προχωρήσει και στο σχεδιασμό αλλά και στην εκτίμηση δαπάνης. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η εκτίμηση δαπάνης μας έχουν πείσει ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ όσο υπολογίζετο προηγουμένως και εντός δύο ετών θα μπορούμε να λειτουργήσουμε το ακτινοθεραπευτικό στη Λεμεσό”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει αποκομίσει την ξεκάθαρη, όπως είπε, εντύπωση ότι όλοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Υπενθυμίζοντας ότι το θέμα συζήτησης της δημιουργίας ακτινοθεραπευτικής μονάδας στη Λεμεσό συζητείται για δέκα χρόνια, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ”τώρα τα πράγματα έχουν πάρει την τελική τους πορεία και το Υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου στόχου, που πάντοτε έχει σκοπό την εξυπηρέτηση του ασθενή χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα θεραπείας που παρέχεται”.

”Η νέα επέκταση των ογκολογικών αλλά και ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών θα αποτελεί μέρος μιας επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε και να εξυπηρετούμε τους ογκολογικούς ασθενείς πάνω σε εθνική βάση και με ένα ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη Λευκωσία, ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να βγει σε προσφορές για το κτίριο. ”Νομίζω ότι και η Λευκωσία μπορεί να χρονοθετηθεί στα ίδια πλαίσια, εκτός και αν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες και καθυστερήσεις που προκύπτουν”, συμπλήρωσε.

”Δηλαδή περίπου δύο χρόνια και στη Λευκωσία”, είπε προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται από όποιες καθυστερήσεις προκύψουν, όπως μια προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Σε σχέση με τη Λεμεσό, ο κ. Μαλάς εξήγησε ότι η επιλογή της Λινόπετρας επιτρέπει την εξοικονόμηση του 25% του αρχικού προϋπολογισμού, που αντιστοιχεί σε αρκετά εκατομμύρια. Ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη εκτίμηση της δαπάνης ενόψει του γεγονότος ότι το Υπουργείο θα βγει σε προσφορές.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα βγει σε ξεχωριστές προσφορές για τα κτίρια και μετά την υπογραφή των συμβολαίων θα γίνει η προκήρυξη κοινής προσφοράς για τον εξοπλισμό.

Επίσης, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η επιλογή του Κέντρου Υγείας Λινόπετρας προσφέρεται χωρίς να παρεμποδίζονται οι υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς στο υπόγειο του χώρ

Keywords
Τυχαία Θέματα