Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για πρόσθετη ενίσχυση της Κύπρου από την ΕΕ

19:23 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Λευκωσίας για την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στην Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες η ενίσχυση θα προέρχεται από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ πρόθεση της Κομισιόν είναι να εισηγηθεί ένα ποσό της τάξης

των 200 εκατ. ευρώ.

Η Λευκωσία έχει ζητήσει 300-400 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην έδρα της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως στη φάση αυτή το κυπριακό αίτημα γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Υπόσχονται, όμως, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί με προοπτική να αυξηθεί το ποσό και να πλησιάσει το κοινοτικό κυπριακό αίτημα το 2016 στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Επιπρόσθετα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής για την έγκριση της εισήγησης της Επιτροπής να αυξηθεί στο 95% και το ποσοστό της κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, η οποία δεν αλλάζει το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Κύπρο για την επταετία 2014-2020 απλώς θα την διευκολύνει την παρούσα περίοδο που δεν υπάρχουν περιθώρια στις δημόσιες δαπάνες. Ανάλογη απόφαση θα ληφθεί για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα