Στην Κύπρο πλέον οι εγχειρήσεις καρδίας

15:05 3/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές έτσι ώστε να καλύπτονται όλοι οι Κύπριοι ασθενείς εντός της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο, στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, όσον αφορά τις εγχειρητικές επεμβάσεις καρδιοπαθών, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης εκστρατείας οικονομικής ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών, ο κ. Μαλάς είπε πως από το 2012 θα αρχίσει η υλοποίηση της ανέγερσης καρδιοχειρουργικής κλινικής και στη Λεμεσό ώστε να καλύπτεται ο πληθυσμός της Πάφου και Λεμεσού από ένα αναβαθμισμένο

κέντρο.

”Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να έχει επάρκεια στις δομές και υποδομές έτσι ώστε να μπορεί η Κύπρος του ενός εκατομμυρίου να μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά εντός της επικράτειας της”, πρόσθεσε.

Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε, επίσης, αποφασίσει σαν πολιτεία ότι αφού ολοκληρώσουμε την κατασκευή της καρδιοχειρουργικής κλινικής να εφαρμόσουμε στη χώρα μας μια νέα μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο σε λίγες χώρες, της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής έτσι ώστε τα οξεία εμφράγματα να αντιμετωπίζονται με αυτή την μέθοδο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πιο αποτελεσματική από την υπάρχουσα μέθοδο της θρομβόλυσης.

Η πολιτεία, συνέχισε ο Υπουργός, έχει αποφασίσει να μην αποστέλλεται κανένας ασθενής στο εξωτερικό γιατί αναγνωρίζουμε ότι τόσο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας όσον αφορά τα καρδιοχειρουργικά και θα πρέπει να ενισχύσουμε και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά.

Η πρόληψη, είπε ο κ. Μαλάς, είναι κάτι που η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες και το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει σε ομάδα ειδικών να εκπονήσει μελέτη για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων ειδικά στην περίπτωση που αυτά έχουν σχέση και με την παρουσίαση των στενώσεων των αρτηριών, γεγονός που οδηγεί είτε σε καρδιοπάθεια είτε σε εγκεφαλικά επεισόδια.

”Κάποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα και η Κύπρος δεδομένου ότι είναι μια μικρή χώρα έχει την δυνατότητα να πρωτοπορήσει με τις υφιστάμενες υποδομές έτσι ώστε η πρόληψη να γίνεται σε πιο αναβαθμισμένο επιστημονικό επίπεδο με μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί και από Κύπριους επιστήμονες και είναι αναγνωρισμένες διεθνώς”, είπε.

Ο κ. Μαλάς διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών Κίκη Χαννίδη ότι η πολιτεία θα είναι και φέτος αρωγός στις προσπάθειες τους με οικονομική στήριξη από το κράτος.

Ανέφερε ότι η καλύτερη διαχείριση των καρδιοπαθών είναι η πρόληψη και οι καρδιοπάθειες είναι από τις πιο απλές ασθένειες που μπορείς να αντιμετωπίσεις αν έχεις καλή πρόληψη.

Είναι γι αυτό που νομίζω, σημείωσε, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να τυγχάνουν της πιο σθεναρής στήριξης από την πολιτεία γιατί με την πρόληψη μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, μπορούμε να αποτρέψουμε πάρα πολλά από τα καρδιακά επεισόδια και να δώσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον πληθυσμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα