Στη δημοσιότητα οι θέσεις των Οικολόγων για την οικονομία

15:23 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών την αποδοχή από την Τρόικα των όποιων προτάσεων κατατεθούν από κυπριακής πλευράς, ενώ αποδίδει αποκλειστικά την ευθύνη στην Κυβέρνηση, λόγω “αδράνειας, παλινωδίας και αναποφασιστικότητας” και θεωρεί ότι “διαπραγματευόμαστε τις απαιτήσεις ενός μνημονίου με το πιστόλι στον κρόταφο”.

Παρουσιάζοντας, σε διάσκεψη Τύπου τις προτάσεις του Κινήματος, η

ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε πως αυτές έχουν περισσότερο ιδεολογικό και διακηρυκτικό χαρακτήρα και πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση των προτάσεων της Τρόικας αλλά και “η απίστευτη καθυστέρηση στην ετοιμασία αντιπροτάσεων από μέρους της Κυβέρνησης μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στην οικονομία του τόπου και στην ουσιαστική μας δυνατότητα για διαπραγμάτευση”.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Κίνημα Οικολόγων στην ανάπτυξη και όπως είπε η κ. Παναγιώτου, “το μνημόνιο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιλαμβάνει σχέδια ανάπτυξης”.

Οι εισηγήσεις των Οικολόγων, συνέχισε, κινούνται σε 4 βασικούς άξονες, που αφορούν στις ήπιες μεταβολές στα εισοδήματα και τα επιδόματα των εργαζομένων, με κλιμακωτή εφαρμογή και θεσμική προστασία των δικαιωμάτων τους, στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, μέσω επιτυχούς στόχευσης και εξειδίκευσης των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών, στην προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης και έργων παραγωγής νέων θέσεων εργασίας που να αντιστοιχούν στις δυνατότητες του άνεργου πληθυσμού του τόπου και, τέλος, στη ριζική αναδιάρθρωση του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, οι Οικολόγοι διαφωνούν με την αποκοπή του 13ου μισθού και με την κατάργηση της ΑΤΑ, η οποία κρίνουν πως χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση, ενώ συμφωνούν με επέκταση της παγοποίησης μισθών στο δημόσιο και των προσλήψεων, αλλά όχι κατά απόλυτο τρόπο. Συμφωνούν με τη φορολόγηση των επιδομάτων των αξιωματούχων και προτείνουν την επέκταση της φορολόγησης και στα επιδόματα όλων των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Θετικά αντικρίζουν, εξάλλου, την εισαγωγή μόνιμης εισφοράς κρατικών αξιωματούχων έναντι συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την  επέκταση της έκτακτης εισφοράς του δημόσιου τομέα και τη φορολόγηση επιδομάτων.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν την αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα χωρίς εξαιρέσεις, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για ενέργεια, αφού κατά την άποψη τους, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Συμφωνούν, παράλληλα, με την περιοδική αναθεώρηση των συντελεστών φόρων κατανάλωσης και ειδικότερα σε είδη πολυτελείας και στην αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων.

Το Κίνημα Οικολόγων συμφωνεί με τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και την ύπαρξη οροφής στο ποσό που δικαιούται να λαμβάνει κάθε οικογένεια ανά έτος και προτείνει την άμεση αναπροσαρμογή στον τρόπο που απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές οι αιτητές ασύλου, τα άτομα με

Keywords
Τυχαία Θέματα