Στενή συνεργασία ΔΗΣΥ – ΡΤΚ με εμπλοκή ανωτάτων σωμάτων τους

14:05 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ θα μιλήσει και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Οσκάν Γιορκαντζίογλου, ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί και σε αντίστοιχη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΡΤΠ με την παρουσία εκεί του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Για μας αυτή η συνάντηση είναι πάρα πολύ σημαντική», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας

ότι «συναντούμαστε με την ηγεσία ενός κόμματος, που μοιράζεται μαζί με το δικό μας κόμμα – και πιστεύω και το σύνολο της κοινωνίας ευρύτερα, όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων – ένα όραμα: Να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την από κοινού απόφαση των δύο κομμάτων ότι «σε επόμενες συνεδριάσεις των πολιτικών μας γραφείων θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στον φίλο Πρόεδρο του ΡΤΚ να έρθει σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, να πει το δικό του όραμα για την Κύπρο μας, πως μπορούμε να μοιραστούμε μαζί ένα κοινό όραμα, αλλά και να δεχθεί ερωτήσεις για τα θέματα που εγείρονται ανάμεσα στους πολίτες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και εμάς τους πολιτικούς».

Γιατί, είπε, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι «σε παρόμοια συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΡΤΚ θα παραστώ και εγώ για να έχουν την ευκαιρία τα μέλη του πολιτικού γραφείου του ΡΤΚ να θέσουν σ’ εμένα τις εύλογες ερωτήσεις, τις τυχόν αμφισβητήσεις, για να μπορέσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στο να αρθούν τόσο τα αισθήματα καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και τα αισθήματα ανασφάλειας που νοιώθουν Ε/κ και Τ/κ».

«Μόνο με την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της Ε/κ πλευράς εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων και με την κατανόηση των ανησυχιών των Τ/κ από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά για να επανενώσουμε τον τόπο μας», σημείωσε.

«Πολύ σημαντική», χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Γιορκαντζίογλου τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε η σημασία της ύπαρξης καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθώς και τρόπων βελτίωσής της.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι συζητήθηκε η δημιουργία επιτροπών των δύο κομμάτων που θα εργαστούν παράλληλα για να προωθήσουν την κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ως ΡΤΚ θεωρούμε πολύ σημαντική μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν με μια Κοινή Διακήρυξη το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της λύσης είναι ότι θα πρέπει να προβλέπει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στη βάση μιας κοινής κυριαρχίας, μίας υπηκοότητας και μιας διεθνούς προσωπικότητας.

Ο κ. ΓΓ του ΡΤΚ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια λύση θα ήταν επωφελής και για τις δύο κοινότητες. Η διατήρηση του status quo θα έχει ως αποτέλεσμα την χειροτέρευση του επιπέδου ζωής των δύο κοινοτήτων, είπε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να βρεθεί λύση καθιστά το status quo πιο μόνιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα