Στέλλα Σουλιώτη:Αποχαιρετισμός στη μεγάλη Κυρία της Κύπρου που έφυγε

18:22 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια πραγματική Κυρία με ακέραιο χαρακτήρα, απαράμιλλο ήθος και αξιοπρέπεια, χαρακτήρισε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, τη Στέλλα Σουλιώτη, εκφωνώντας επικήδειο λόγο στην κηδεία της κ. Σουλιώτη, την Τρίτη, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως η Στέλλα Σουλιώτη ήταν «μια εξέχουσα προσωπικότητα, ελεύθερη στο πνεύμα, και τόλμη στη ψυχή, που άνοιξε δρόμους και ανέδειξε το ρόλο της Κύπριας γυναίκας και αποτέλεσε πρότυπο πολιτειακού αξιωματούχου, που τηρούσε ένα κώδικα

δεοντολογίας, σπάνιο στις μέρες μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Στέλλα Σουλιώτη υπήρξε πρωτοπόρος, με προσφορά καθοριστικής σημασίας στο πολιτικό, πολιτειακό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας με μια πορεία συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κ. Κουρσουμπά περιέγραψε τη Στέλλα Σουλιώτη ως άνθρωπο εργατικό, ειλικρινή, αμερόληπτο, ανιδιοτελή, έναν χαρακτήρα πειθαρχημένο, άνθρωπο του μέτρου και, ταυτόχρονα, απλή, προσιτή και ανθρώπινη και πάντα με σεμνότητα και μετριοπάθεια, επιλέγοντας συνειδητά, να βρίσκεται μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Πρόσθεσε ότι «ήταν η πρώτη και μόνη Κύπρια στο βαθμό του Λοχαγού, η οποία ήθελε να σπουδάσει ιστορία, αλλά, για πρακτικούς λόγους, σπούδασε Νομικά και υπήρξε η πρώτη και μόνη τότε γυναίκα δικηγόρος που άσκησε το επάγγελμα στην Κύπρο».

Επίσης, όπως είπε η κ. Κουρσουμπά, «ήταν η πρώτη και μόνη Υπουργός για δέκα χρόνια στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Υπουργός Δικαιοσύνης ενώ για δύο χρόνια ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Υγείας».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι η εκλιπούσα, «σε όλα αυτά, έμπιστη συνεργάτης δίπλα στον Πρόεδρο του Κράτους, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τη μεθοδικότητα, τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, την επιμονή και υπομονή της και πολλές άλλες αρετές που τη χαρακτήριζαν, βοήθησε και συνέβαλε στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, που επέτρεψαν τη συνέχιση της λειτουργίας του Κράτους, παρά τις πολιτικές και συνταγματικές δοκιμασίες».

Σημείωσε περαιτέρω ότι «η ευφυΐα, η καθαρότητα της σκέψης, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η δυνατότητα της να αντιμετωπίζει καταστάσεις, να λύει προβλήματα και να βρίσκει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις, πάντα με μειλίχιο ύφος και χαμηλούς τόνους, ήταν καταλυτικές αρετές, ιδιαίτερα την περίοδο εκείνη, που η έκρυθμη εσωτερική κατάσταση προκαλούσε και ρήξη στις σχέσεις πολιτειακών παραγόντων».

Ανέφερε πως ήταν «η μόνη γυναίκα, σ’ ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο πολιτειακό καθεστώς και ήταν αποδεκτή ως εξέχουσα προσωπικότητα».

Η Στέλλα Σουλιώτη, συνέχισε η κ. Κουρσουμπά, «ήταν εμπνευστής του θεσμού και πρώτη Επίτροπος Νομοθεσίας με τεράστιες ευθύνες για την υποβολή εισηγήσεων για μεταρρύθμιση της Νομοθεσίας και άφησε πίσω της σημαντικό έργο που μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα».

Σημείωσε το γεγονός ότι η Στέλλα Σουλιώτη «υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, πρώτη και η μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα στο αξίωμα αυτό και το πέρασμα της από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους ήτα

Keywords
Τυχαία Θέματα