Στα… πατώματα η απόδοση του κυπριακού ομολόγου

12:11 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο χρόνων υποχώρησε η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, το επιτόκιο για το δεκαετές κυπριακό ομόλογο που λήγει το 2020, υποχωρεί σήμερα στο 5,6% από το 14,6% που ήταν το ιστορικά ψηλότερο σημείο που καταγράφηκε στις 14 Ιουνίου του 2012.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Αλέπης, Διευθυντής επενδυτικής και ενεργειακής στρατηγικής στην Τράπεζα

Κύπρου, η καθοδική πορεία οφείλεται στη βελτίωση των δημοσιονομικών της Κύπρου, αλλά και στην ύπαρξη ρευστότητας στις αγορές.

“Πάμε καλά στη συμμόρφωση με το μνημόνιο, πάμε καλά στα δημοσιονομικά και αυτό αντανακλάται στους επενδυτές”, ανέφερε ο κ. Αλέπης, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή “υπάρχει αρκετό φθηνό χρήμα στις αγορές λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί κυρίως η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), αλλά και στην Ευρώπη και αυτό έχει συμπιέσει τις αποδόσεις ομολόγων γενικά”.

Να σημειωθεί πως οι αποδόσεις του κυπριακού ομολόγου άρχισαν να υποχωρούν από τον Ιούνιο του 2012, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν εκ νέου στο 15% το Μάρτιο του 2013, καθώς το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο αθέτησης υποχρεώσεων.

Ωστόσο, με τις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις, και την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor`s το Νοέμβριο του 2013, η απόδοση επανήλθε σε καθοδική τάση, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο, στο 5,6% που είναι σήμερα.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρίσκεται στο 1,6%, ενώ η αντίστοιχη της Ιρλανδίας βρίσκεται στο 3,0% και της Ισπανίας στο 3,2%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου βρίσκεται χαμηλότερα από την αντίστοιχη απόδοση του ελληνικού ομολόγου (λήξης 2024), που ανέρχεται στο 6,0%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αλέπη, η Κύπρος παραμένει συνδεδεμένη στα μάτια των επενδυτών με την Ελλάδα, η οποία φημολογείται ότι θα βγει στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους δύο με τριών δισεκατομμυρίων ευρώ πριν το Πάσχα, κάτι που αν γίνει και ειδικά με ένα ενθαρρυντικό επιτόκιο θα βοηθήσει και την Κύπρο.

Να σημειωθεί πως στόχος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών είναι η έξοδος στις αγορές το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έως το α` τρίμηνο του 2016, που λήγει η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου από το μνημόνιο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου, την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020 η Κύπρος θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος που ανέρχεται περίπου στα €8 δις.

Οι συνθήκες και η υπερβολική ρευστότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις πιέσεις που φέρονται να εξασκούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δράσει προκειμένου να συγκρατήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη φαίνεται να διατηρούν τη συμπίεση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο.

“Εκτιμώ ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για το προβλέψιμο μέλλον και ως εκ τούτου οι αποδόσεις των ομολόγων και ειδικά των γερμανικών θα παραμείνουν συμπιεσμένες και αυτό ευνοεί χώρες όπως η Κύπρος να βγούνε στις αγορές νωρίτερα”, είπε ο κ. Αλέπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα