ΣΟΚ: Ποινή θανάτου σε 529 ανθρώπους

13:55 24/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 529 μέλη της παράνομης πλέον Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο για φόνο και άλλα αδικήματα τη Δευτέρα, σε μια απότομη κλιμάκωση της επιχείρησης πάταξης της κίνησης που πιθανόν να προκαλέσει αστάθεια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέλη των οικογενειών τους στέκονταν έξω από τα δικαστήριο φωνάζοντας μετά από την ποινή, τη μεγαλύτερη σε όγκο θανατική ποινή που έχει ποτέ αποφασιστεί στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου,

σύμφωνα με δικηγόρους υπεράσπισης.

Υποστηρικτές τους έθεσαν διαμαρτυρόμενοι φωτιά σε σχολείο κοντά στο δικαστήριο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η αναστάτωση έχει βαθύνει από τότε που ο στρατός απομάκρυνε τον πρώτο εκλελεγμένο Πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μέλη της Αδελφότητας στους δρόμους και έχουν συλλάβει χιλιάδες.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους στην ακρόαση της Δευτέρας, τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στη νότια επαρχία Μίνια μετά από την βίαιη διάλυση δύο διαδηλώσεων διαμαρτυρίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Κάιρο, στις 14 Αυγούστου.

Οι ισλαμιστές έχουν επίσης αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον της αστυνομίας και του στρατού από τότε που απομακρύνθηκε ο κ. Μόρσι, σκοτώνοντας εκατοντάδες και φέροντας εις πέρας επιχειρήσεις με στόχους ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Το δικαστήριο έχει αποφασίσει να καταδικάσει σε θάνατο 529 κατηγορούμενους και 16 αθωωθήκαν», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος υπεράσπισης Άχμεντ αλ-Σαρίφ.

Οι καταδικασθέντες μπορούν να προσφύγουν εναντίον της απόφασης αυτής. Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε τις ποινές χωρίς σχόλιο.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προέβηκε αμέσως σε σχόλιο.

«Πρόκειται για τη πιο σύντομη υπόθεση και ο αριθμός των καταδικασθέντων είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του δικαστικού σώματος», είπε ο δικηγόρος Ναμπίλ Αμπντέλ Σαλάμ, ο οποίος υπερασπίζεται κάποιους από τους ηγέτες της Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μόρσι.

Η απόφαση έχει σταλεί στον ανώτατο Μουφτή, το πιο υψηλό θρησκευτικό θεσμό της Αιγύπτου, για να τη μελετήσει. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική.

Μόνο 123 από τους κατηγορούμενους βρίσκονταν στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Οι υπόλοιποι είτε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση είτε έχουν διαφύγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα