Σημαντική η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τονίζει η Κουρσουμπά

12:06 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, ανέφερε σήμερα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι τη μέρα αυτή τιμούμε την 22η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η

Σύμβαση, σημείωσε, ανατρέποντας την παραδοσιακή αντίληψη που προσεγγίζει το παιδί αποκλειστικά και μόνο ως ένα μη ολοκληρωμένο ενήλικα, θεμελιώνει μια νέα θεώρηση της παιδικής ηλικίας.

Εξήγησε ότι αυτή η νέα θεώρηση αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το παιδί ως φορέα δικαιωμάτων και διαπραγματεύεται την παιδικότητα ως μια ιδιαίτερη και σημαίνουσας αξίας περίοδο της ζωής του ανθρώπου, όχι απλά ως ένα στάδιο προπαρασκευής για την ενήλική ζωή.

”Η υιοθέτηση της Σύμβασης και η κύρωσή της από το σύνολο σχεδόν των Κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνει έμπρακτα τη θέληση της παγκόσμιας κοινότητας, να κατοχυρώσει σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, που θα του παρέχει ασφάλεια και υγιή ανάπτυξη, θα του επιτρέπει να καλλιεργήσει το πλήρες πλέγμα των δυνατοτήτων και των ταλέντων του και θα του προσφέρει τις ευκαιρίες, ώστε να μεταβεί στην ενήλικη ζωή, πλήρως εφοδιασμένο με τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις γνώσεις που χαρακτηρίζουν ένα δημοκρατικό πολίτη”, συνέχισε.

Χαρακτήρισε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως το σημαντικότερο εργαλείο, το οποίο διαθέτουμε σήμερα προκειμένου να διασφαλίσουμε, από τη μια, τα δικαιώματα όλων των παιδιών, ως διακριτής κοινωνικής ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, αλλά και κάθε παιδιού ξεχωριστά χωρίς καμιά διάκριση στη βάση της φυλής, του χρώματος, του φύλου, της γλώσσας, των πολιτικών ή άλλων απόψεων, εθνικών ή κοινωνικών καταβολών, ιδιοκτησίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης.

Αναφερόμενη στην ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας, είπε ότι δεν σταματά στον περιορισμό των δυσμενών διακρίσεων και προκαταλήψεων.

”Επεκτείνεται στην υποχρέωσή της για ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες να προλαμβάνουν τα συγκεκριμένα κοινωνικά φαινόμενα εν τη γενέσει τους”, συνέχισε.

Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι το Κράτος έχει ευθύνη και νομική υποχρέωση να διαμορφώσει και να εφαρμόσει προτάσεις, προγράμματα και δράσεις που να προωθούν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτή στη διαφορετικότητα και με έφεση στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι ευθύνες του Κράτους δεν μας απαλλάσσουν από την προσωπική μας ευθύνη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την προώθηση μιας κοινωνίας θεμελιωμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα και ανοιχτή στη διαφορετικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα