ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ: Επικίνδυνες οι διαστάσεις επίθεσης εργοδοτών κατά της συλλογικής διαπραγμάτευσης

14:49 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η επίθεση των εργοδοτών εναντίον της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης, εκτιμά ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, ο κ. Νεοφύτου μαζί με το μέλος του Δ.Σ. Γιάννο Ασπρή συμμετείχαν σε περιφερειακή διάσκεψη που οργάνωσε η ομοσπονδία εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σερβίας, με αντικείμενο τα μέτρα του κοινωνικού διάλογου στις διάφορες χώρες και την ΕΕ, τα ελλείμματα, τις αδυναμίες και την αποτελεσματικότητα του.

Μεταφέροντας την

εμπειρία της Κύπρου στη βάση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε τον κώδικα εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας πως ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται σκληρά”.

“Το φαινόμενο της παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων διευρύνεται, ενώ η επίθεση των εργοδοτών ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση και στη συλλογική διαπραγμάτευση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι “η ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων ανατρέπεται βίαια σε βάρος των εργαζομένων, λόγω της προσθήκης μαζικά και απότομα εκατοντάδων χιλιάδων διαθέσιμων εργαζομένων από φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χρησιμοποίησης τους από τους εργοδότες ως φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργατικής δύναμης”.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο αγώνας για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων, έχει δυο βασικούς άξονες.

Όπως ανέφερε, ο πρώτος άξονας είναι η συνδικαλιστική δράση που αναλαμβάνουν οι συντεχνίες στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της ανανέωσης ή της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και ο δεύτερος είναι η διεκδίκηση εφαρμογής αποτελεσματικών θεσμικών και νομοθετικών μέτρων τα οποία να στηρίζουν την προσπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στην καθημερινή συνδικαλιστική δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα