Σεβασμό στη διαφορετικότητα ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος ΠΣ

16:52 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και αυτή την ιδιομορφία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, είπε σήμερα η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης Λένια Τακούσιη-Χριστοφόρου.

Μιλώντας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η κ. Τακούσιη-Χριστοφόρου ανέφερε ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Κύπρο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

”Δεν μιλάμε για ανοχή αλλά για ένταξη. Δεν μιλάμε για λύπηση… αλλά για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Δεν μιλάμε απλώς για αντιμετώπιση…. αλλά για συμμετοχή”, υπέδειξε.

Συγχάρηκε το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση για την υιοθέτηση και λειτουργία του νόμου της ποσόστωσης, παράλληλα όμως σημείωσε τις αδυναμίες που υπάρχουν σε σχέση με την ΠΣ, λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας της ασθένειας.

Αν ο ασθενής με ΠΣ έχει την ατυχή «τύχη» να είναι καλά τις μέρες που θα πάει ιατροσυμβούλιο, συνέχισε, δεν θα πληροί τα κριτήρια για να προσληφθεί με το σχέδιο του νόμου της ποσόστωσης.

Μέχρι τώρα οι αποφάσεις, είπε, εναπόκεινται στην ευαισθησία των μελών του ιατροσυμβουλίου και το πόσο θα λάβουν υπόψη τη μεταβλητότητα της ασθένειας, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει προσληφθεί κανένα άτομο με ΚΠΣ με το νόμο της ποσόστωσης.

”Με επιφύλαξη χαιρετίζουμε και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην πιλοτική λειτουργία του νέου επιστημονικού συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικότητας και αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ότι από τη μια θα βοηθήσει στην αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας των ασθενών σε πολλά ιατροσυμβούλια, αλλά ταυτόχρονα και στην πιο σωστή αξιολόγηση και πιο σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των ατόμων με ΚΠΣ”, είπε.

Οσον αφορά το θέμα γενικότερα της διακίνησης των ασθενών με ΠΣ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι ”παρόλο που είναι θετικό το ότι ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν πολλές τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις”.

Το θέμα επίσης γενικότερα της διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες, σημείωσε, σκοντάφτει στο θέμα μη ικανοποιητικού αριθμού, χώρων στάθμευσης για αναπήρους.

Κάτι άλλο που ελπίζουμε επίσης ότι θα διευθετηθεί σύντομα για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, με αρνητικές προεκτάσεις στην υγεία τους, είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια, είπε.

Είπε ακόμη ότι το χάπι Φινγκολιμόδη- «Gilenya», που είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν έχει ενταχθεί στο δικό μας κρατικό συνταγολόγιο.

”Η παράκληση μας μεταφέρεται στον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής για να γίνει η αποδέσμευση των κονδυλίων το συντομότερο, γιατί κάποιοι ασθενείς ήδη παίρνουν το φάρμακο με δικά τους έξοδα και είναι πραγματικά δυσβάσταχτο το βάρος του κόστους”, σημείωσε.

Η φετινή είναι η όγδοη χρονιά, συνέχισε, που διοργανώνουμε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης

Keywords
Τυχαία Θέματα