Σειρά επαφών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

08:11 22/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά επαφών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας David Cameron, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy,

τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και αργότερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο εσωτερικό της ΕΕ και διεθνώς, αλλά και ο τομέας της ενέργειας θα είναι τα δυο θέματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αναλάβουν πολιτική δέσμευση για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων όλων των πηγών εισοδήματος των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τρίτες χώρες για την επέκταση της συνεργασίας στο φορολογικό τομέα.

Ωστόσο, η υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων θα πάρει χρόνο, γιατί θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν από την πλευρά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργο στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι δύο χώρες συνδέουν την άρση αυτή με την αποδοχή του μέτρου και σε διεθνές επίπεδο.

Το βέβαιο είναι πως αναπτύσσεται σε κοινοτικό επίπεδο μια μεγάλη δυναμική με στόχο την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής η οποία επιφέρει σήμερα απώλειες εσόδων για τα κράτη μέλη της τάξης του 1 τρισ. ευρώ ετησίως ή 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται για την αυτόματη και όχι κατόπιν αιτήματος ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις πηγές εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, έσοδα από εργασία, έσοδα από παραστάσεις, έσοδα από ακίνητα, ασφάλειες ζωής κλπ.) Η ανταλλαγή θα αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Συμβουλίου ECO-FIN της περασμένης Δευτέρας, με την οποία δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με πέντε τρίτα ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων. Οι χώρες αυτές που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα κεφαλαίων πολιτών της ΕΕ είναι: η Ελβετία, η Ανδόρα, ο Άγιος Μαρίνος, το Μονακό και το Λιχνεστάιν.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων πέρα από τη συνεργασία για την ανταλλαγή στοιχείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα υιοθετηθεί και ένα σχέδιο «άμεσης δράσης» για την καταπολέμηση της απάτης στην απόδοση ΦΠΑ.

Σχετικά με την ενέργεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν τη συζήτηση σε τρεις τομείς: την επίτευξη προσιτών τιμών για τον καταναλωτή, τη μείωση της εξάρτησης, και την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η ΕΕ χρειάζεται 1.000 δισ. ευρώ επενδύσεις μέχρι το 2020 προκειμένου να πετύχει τους στόχους της για λιγότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές, δεδομένου ότι το ημερήσιο κόστος των εισαγωγών φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πιο εξαρτημένο γεωγραφικά μέρος του πλανήτη κι αν δεν ληφθούν μέτρα το ποσοστό της εξάρτησης από τις εισαγωγές εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 80% της κατανάλωσης μέχρι το 2035.

Σε μια προσπάθεια σύγκλισης των εθνικών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, ο Προεδρεύων της Συνόδου θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, ότι ναι μεν κάθε χώρα καθορίζει το μείγμα της ενεργειακής της πολιτικής, ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνει τις υπόλοιπες όταν λαμβάνει μια σημαντική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά θα συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής και η νέα μορφή ενέργειας, το σχιστολιθικό αέριο, θέμα που σήμερα διχάζει τα κράτη μέλη. Κι αυτό γιατί ναι μεν έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες στην ΕΕ, ωστόσο οι τρόποι εξόρυξής του αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλές κυβερνήσεις. Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζονται θετικές στην αξιοποίησή του, ενώ από την άλλη η Γαλλία και η Γερμανία είναι αντίθετες θεωρώντας ότι η σημερινή τεχνολογία σε συνδυασμό με την πυκνότητα του πληθυσμού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, θα δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στη γεωργία και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα