Σε μείωση ενοικίων και δανειστικών επιτοκίων συμφωνούν Συμμαχία Πολιτών και ΠΟΒΕΚ

13:13 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυσοίωνο είναι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των υψηλών ενοικίων και των πολύ υψηλών δανειστικών επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να θέσει στην ημερήσια διάταξη την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η Συμμαχία Πολιτών για μείωση των δανειστικών επιτοκίων “και ας έχουν το θάρρος να την καταψηφίσουν”.

“Ταυτοχρόνως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα και από την Κυβέρνηση και από τα συγκυβερνώντας

κόμματα, μέσω της Βουλής, είναι πολιτική που εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα των Τραπεζών και ουδενός άλλου”, είπε ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία των Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών στη Λευκωσία.

“Στην πραγματικότητα”, πρόσθεσε, “όλοι γνωρίζουν ότι οι Τράπεζες, με τις υπερχρεώσεις, κάνουν υπερκέρδη εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν φθάσε στο σημείο οι Τράπεζες, για κάποια δάνεια ή για κάποιες διευκολύνσεις, όπως για τη ρευστότητα σε επιχειρήσεις, να χρεώνουν επιτόκια που ξεπερνούν το 17% και το 18%και αυτή η πολιτική των Τραπεζών, με τη στήριξη της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων, θα οδηγήσει επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν κέρδη και είναι υγιείς, στο κλείσιμο, λόγω των ζημιών που θα υποστούν από τη ληστεία που γίνεται εκ μέρους των Τραπεζών, διότι περί ληστείας πρόκειται και τοκογλυφίας”.

“Εμείς, ως ΠΟΒΕΚ, οργάνωση των μικροεπιχειρήσεων και μικροκαταστηματαρχών”, δήλωσε ο Πρόεδρος Ανδρέας Δαλίτης, “είχαμε συνάντηση και ενημέρωση από την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών και βλέπουμε μίαν πολύ δυνατή αντίληψη επί των θεμάτων που μας αφορούν και θα πολεμήσουμε και θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των μικρομεσαίων, διότι αντιλαμβανόμεθα που μπορεί να καταλήξει αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά”.

“Ευχαριστούμε πάρα πολύ”, πρόσθεσε, ο κ. Δαλίτης, “τη Συμμαχία Πολιτών, που, πράγματι, εάν υλοποιηθούν οι σκέψεις τους και οι μελέτες τους, που μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και, μαζί και με άλλους που μπορεί να συμφωνούν μαζί μας, θα πολεμήσουμε και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αυτής της μεγάλης μάζας του κυπριακού λαού που ονομάζεται μικρομεσαίος και που είναι η ραχοκοκαλιά του εμπορίου και της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου”.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, αναφέρθηκε στους Δικαστές, λέγοντας ότι “είναι κοινή διαπίστωση της ΠΟΒΕΚ με τη Συμμαχία Πολιτών ότι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αφανισμού”.

“Αντί να εφαρμόζονται μέτρα και πολιτικές, με βάση τις οποίες θα μπορέσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άρα και την ίδια την οικονομία του τόπου “, είπε ο κ. Κουρσάρης, “βλέπουμε το διορισμό Δικαστών, για να προωθηθούν, με την ταχύτητα του φωτός, οι εκποιήσεις περιουσιών αλλά και διορισμούς άλλων εκατόν πενήντα επιδοτών προκειμένου να διεκπεραιώνονται υποθέσεις κατασχέσεων και εκποιήσεων περιουσιών”.

“Εμείς”, δήλωσε ο κ. Κουρσάρης, “συμφωνούμε απόλυτα με τη Συμμαχία Πολιτών, ότι θα πρέπει αντιθέτως να εξετάσουμε τα πράγματα και για τη νομοθετική ρύθμιση για μείωση δραστική των δανειστικών επιτοκίων, την επιμήκυνση των δανείων για να μπορέσουμε να σώσουμε επιχειρήσεις και όχι να προωθούμε διαδικασίες και πολιτικές που καθορίζονται από την Τρόικα”.

Ευχαριστώντας την ΠΟΒΕΚ για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων που είχαν, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται σήμερα για να επιβιώσουν και μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλείνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η ανεργία με ταχύτατους ρυθμούς και, με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην κυπριακή αγορά, την έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά ενοίκια, αλλά και τα πολύ υψηλά δανειστικά επιτόκια, το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δυσοίωνο”.

“Οι εκτιμήσεις και οι δικές μας και της ΠΟΒΕΚ”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “είναι ότι θα είναι μαζικό το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με όλες τις τραγικές καταστάσεις που αυτό συνεπάγεται”.

“Ενημερώσαμε την ΠΟΒΕΚ για τις προτάσεις μας”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “όσον αφορά και τα ενοίκια, που συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των ενοικίων αλλά ταυτοχρόνως και επέκταση του ενοικιοστασίου, για να καλύψει όλους τους ενοικιαστές πλέον”.

“Ταυτοχρόνως”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “η Συμμαχία Πολιτών επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων και δεν αποδεχόμαστε τη λογική ότι, επειδή μπήκε καθ` υπόδειξη μία πρόνοια στο Μνημόνιο, η Βουλή και η Κυβέρνηση πρέπει να σηκώσουν τα χέρια πάνω”.

“Το Μνημόνιο “, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, “δεν είναι ευαγγέλιο και ούτε είναι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν η Κυβέρνηση και η Βουλή”, πρόσθεσε, “έχουν αποφασίσει συνειδητά να εκχωρήσουν πλέον την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τρόικα, να βγουν και να το πουν στο λαό”.

“Εάν η Κυβέρνηση και η Βουλή”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “έχουν αποφασίσει να αυτοκαταργηθούν, ας το πράξουν. Τουλάχιστον θα υπάρξει μία εξοικονόμηση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Κυπρίους φορολογουμένους και ας διορίσει η Τρόικα τότε έναν Κυβερνήτη για να μας κυβερνά. Έτσι θα λαμβάνονται και πολύ πιο γρήγορα οι αποφάσεις και με χαμηλότερο κόστος”.

“Η Συμμαχία Πολιτών”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “θεωρεί πως αυτή είναι η κατάλληλη ώρα των έργων, των πράξεων και όχι των διακηρύξεων. Και η Κυβέρνηση, δυστυχώς, όπως και τα συγκυβερνώντα κόμματα αρκούνται μόνον σε διακηρύξεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα