Σε «επιθετική» μείωση της ανεργίας στοχεύει η Κυβέρνηση

16:15 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η «επιθετική» μείωση της ανεργίας, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναλύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ανεργία και τα επιδόματα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή η Υπουργός είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ανέργων κατά 7000 πρόσωπα με ένα προϋπολογισμό της τάξης των 27 εκ. ευρώ και, όπως ανέφερε, έχουν συγκεντρωθεί 30 εκ. ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα

προγράμματα που υπήρχαν ήδη στο Υπουργείο Εργασίας.

Το πρώτο σχέδιο, με προϋπολογισμό ύψους 20εκ. ευρώ, στοχεύει στην εργοδότηση 6000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία, με επιδότηση κατά 40% του μισθολογικού κόστους για οκτώ μήνες, με την προϋπόθεση ότι η εργοδότηση θα γίνει για 12 μήνες ή επιδότηση 30% του μισθού, αν η εργοδότηση θα είναι για περίοδο επτά μηνών. Όπως ανέφερε η Υπουργός, το δικαίωμα αυτό θα έχουν όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν απέλυσαν προσωπικό μετά τις 19 Απρίλιου, όταν εξαγγέλθηκε το σχέδιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Βασική προϋπόθεση είναι οποιοσδήποτε προσλαμβάνεται να έχει συνεχή, αδιάλειπτη και νόμιμη παραμονή στην Κύπρο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ δεν θα προσλαμβάνονται μέτοχοι στην εταιρεία και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των επιχειρηματιών.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως μειωμένο ωράριο εργασίας και εργασία από το σπίτι. Πρόκειται για σχέδιο που εφαρμοζόταν και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ωστόσο τώρα επεκτείνεται για να καλύψει όλες τις ομάδες των ανέργων. Βάσει του σχεδίου, το οποίο στοχεύει στην εγοδότηση 1000 ανέργων, θα επιδοτείται το 65% του μισθολογικού κόστους. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου φθάνει τα 6,8 εκ. ευρώ.

Το τρίτο σχέδιο, το οποίο η Υπουργός χαρακτήρισε «πρωτοποριακό», σημειώνοντας ότι «εφαρμόζεται στην Κύπρο για πρώτη φορά», αφορά νέους επιστήμονες, στους οποίους θα δίνεται η ευκαιρία πρακτικής εξάσκησης για έξι μήνες, στο δημόσιο, του δήμους ή τον ιδιωτικό τομέα, με μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ, κάλυψη κοινωνικών ασφαλίσεων και καταβολή οδοιπορικών. Η Υπουργός ανέφερε ότι ο καθορισμός των κριτηρίων θα γίνει σήμερα και η εξαγγελία του σχεδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «υποκατάσταση αναγκών υπαλλήλων με ανέργους».

Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα 4εκ. ευρώ και θα αφορά 1000 θέσεις εργασίας.

Για τα επιδόματα, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι «η μη παγίδευση στα επιδόματα για να μην αποτελούν αντικίνητρο στην εργασία». Στόχος, σημείωσε, είναι «η παραγωγική διαδικασία και η ένταξη στην αγορά εργασίας» και «η πιο λογική, υπό τις παρούσες συνθήκες, διαχείριση των επιδομάτων».

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να μην καταβάλλεται ανεργιακό επίδομα σε άτομα που αρνούνται δύο συνεχόμενες φορές, εργασία που τους προσφέρεται και η οποία συνάδει με τα προσόντα τους.

Αναφερόμενη στα επιδόματα που λαμβάνουν οι αλλοδαποί, αιτητές πολιτικού ασύλου και πολιτικοί πρόσφυγες, η Υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου.

«Πρέπει να πω ότι όταν ανέλαβα στο Υπουργείο, είδα επιδόματα των τριών, τεσσάρων και πέντε χιλιάδων ευρώ και για το μήνα εκείνο υπήρχε αίτημα για αποδέσμευση από τη Βουλή 800 χιλιάδων ευρώ για επιδόματα αλλοδαπών» είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν ζήτησε την αποδέσμευση.

Ανέφερε ακόμα ότι το επίδομα για στέγαση έφθανε μέχρι και τα 450 ευρώ, κάτι που σήμερα «δεν είναι λογικό», δεδομένης της πτώσης στα ενοίκια. Η Κυβέρνηση, είπε, θα παρέχει στέγαση στους αλλοδαπούς σε ιδιόκτητα κτήρια ή ενοικιαζόμενα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών τους σε τρόφιμα και είδη ένδυσης, είπε ότι θα γίνεται με κουπόνια και εξήγησε ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει και στην τόνωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Και στις περιπτώσεις αλλοδαπών που αρνούνται εργασία που τους προσφέρεται, το ανεργιακό επίδομα θα διακόπτεται, ξεκαθάρισε η Υπουργός.

Η κ. Αιμιλιανίδου επανέλαβε τη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η Κύπρος πρέπει να πάψει να είναι μεταναστευτικός παράδεισος». Όπως ανέφερε, ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί». Το νομοσχέδιο, είπε, θα περιλαμβάνει διοικητικά και άλλα μέτρα, που θα λαμβάνονται εναντίον όσων παρανομούν.

Ερωτηθείσα για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος με στόχο τη δημιουργία ενός σχετικού σχεδίου, που θα εφαρμοστεί για δύο χρόνια, για μείωση της ανεργίας και επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

Ενώπιον της Επιτροπής έγινε επίσης αναφορά για τη «μνημονιακή υποχρέωση» της Κύπρου να εκπονήσει νέα αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, στη βάση των παραδοχών της Τρόικας για το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, αφού ανέφερε ότι η ανεργία σημειώνει «δραματική αύξηση» και τους επόμενους μήνες «φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 25%», είπε ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί «δεν είναι τέτοια τα οποία να αναχαιτίσουν την αύξηση της ανεργίας». Χρειάζεται, πρόσθεσε, να ληφθούν «πιο ριζοσπαστικά και γενναία μέτρα».

Ανέφερε ακόμα ότι πολλά από τα μέτρα «αποτελούν απλώς εξαγγελίες χωρίς να καθορίζεται το δύσκολο κομμάτι που είναι η εφαρμογή τους».

Ο κ. Φακοντής χαιρέτισε την εξαγγελία των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο εξέφρασε απαρέσκεια διότι «αυτά δεν είναι προϊόν προδιαβούλευσης, συζήτησης και ανταλλαγής προτάσεων με τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και άλλες αρμόδιες οργανώσεις». Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει μοναχική πορεία και όχι συλλογική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι «είναι ανέφικτο να εργοδοτηθούν 6000 άτομα σε αυτή την περίοδο». «Ενώ η Κυβέρνηση εξαγγέλλει από τη μια σχέδια στήριξης της απασχόλησης, από την άλλη οι ξενοδόχοι εισάγουν φθηνό προσωπικό» ανέφερε, κάνοντας λόγο για σχετικές καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους στον κλάδο.

Είπε επίσης ότι «οι ανάγκες σήμερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν μπορούν να καλύψουν τα 6000 άτομα που αναφέρονται στο σχέδιο» και αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός όσων θα ενδιαφερθούν, αλλά και όσων θα μπορέσουν να εργοδοτηθούν, θα είναι πολύ μικρότερος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο για τον εξορθολογισμό των δημοσίων βοηθημάτων, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε, όπως είπε, «από πλευράς της νέας Κυβέρνησης αν αυτά τα σχέδια θα υιοθετηθούν». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει ενημέρωση από την Υπουργό, αν και κατά πόσον θα υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ή μερικές αλλαγές, και αν θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό επίδομα, ο κ. Φακοντής είπε ότι αναμένεται να καθοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι υπάρχει ουσιαστική καθυστέρηση και η Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δώσει το επίδομα στους δικαιούχους μέχρι το Πάσχα.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα σχέδια που ανέλυσε η Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της Κυβέρνησης για τροποποίηση της καταβολής των επιδομάτων σε αιτητές πολιτικού ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες, λέγοντας ότι είναι επιδόματα «που προκαλούν και θα πρέπει τάχιστα να αντιμετωπιστούν».

«Η Κύπρος είχε γίνει ένας ελκυστικός προορισμός αιτητών οι οποίοι μέχρι να τους απαντήσουμε, κέρδιζαν χρόνο, έπαιρναν τα επιδόματα και χρησιμοποιούσαν την Κύπρο για να ικανοποιούν διάφορες ανάγκες», είπε. Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι με το να δίνονται γρηγορότερα απαντήσεις αλλά και να μετατρέπονται τα επιδόματα σε κουπόνια, οι αλλοδαποί δεν θα έχουν πλέον κίνητρο να χρησιμοποιούν την Κύπρο.

Η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα χαιρέτισε τα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας ότι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο ανέφερε πως «οτιδήποτε άλλο ερωτήθη η Υπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει γιατί ήταν θέματα τα οποία θεωρήθηκαν δευτερευούσης σημασίας, όπως το δημόσιο βοήθημα και το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών».

Είπε ότι αναμένεται από την Υπουργό να παρουσιάσει πολύ σύντομα στην Επιτροπή σχεδιασμούς ενίσχυσης των Υπηρεσιών που ασχολούνται με τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η κ. Μαυρονικόλα υπογράμμισε ότι τα μέτρα για την ανεργία «δεν έχουν παρθεί με στρατηγική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους και εμείς θεωρούμε ότι τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, θα έπρεπε να ήταν κοινωνοί και να δώσουν τις δικές τους απόψεις» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα για μοναχικούς καβαλάρηδες».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό, επειδή και τα τρία σχέδια αφορούν ανέργους, «να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο θα αποφασίσει να δώσει αυτά τα σχέδια και τις θέσεις εργασίας».

Εμείς θα παρακολουθήσουμε για να είμαστε σίγουροι ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σωστές και διαφανείς διαδικασίες και με αξιοκρατία, γιατί ίσως ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων εναποθέσεις τις ελπίδες του σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ανέφερε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα