Αναστολή των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι

08:22 15/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ξανά στις εργασίες τους επιστρέφουν οι αχθοφόροι στο λιμάνι της Λεμεσού, οι οποίοι αποδέχθηκαν να αναστείλουν προσωρινά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενόψει σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, στο Υπουργείο Εργασίας.

Από το πρωί, οι συντεχνίες βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο επιχειρεί μέσα από νέα μεσολαβητική πρόταση να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί εργοδοτική πλευρά και εργαζόμενους,

οι οποίοι διαμαρτύρονται για περικοπές στο μισθολόγιο τους.

Οι αχθοφόροι θα εργαστούν κανονικά στη δεύτερη τους βάρδια, καθώς οι διαβουλεύσεις θα συνεχίζονται στη Λευκωσία, ενώ ο φόρτος εργασίας στο λιμάνι Λεμεσού είναι αυξημένος, αφού αναμένουν να εξυπηρετηθούν αρκετά εμπορικά πλοία.

Όπως είχε δηλώσει το πρωί ο λιμενάρχης Γιώργος Πούρος, υπό κανονικές συνθήκες αναμένονταν να φορτοεκφορτωθούν σήμερα περί τα 2,400 εμπορευματοκιβώτια, ενώ οι πιέσεις ήταν μεγάλες από εισαγωγείς ευπαθών προϊόντων και προϊόντων που θα διατεθούν αποκλειστικά για τις γιορτές του Πάσχα.

Λίγο πριν το μεσημέρι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων κάλεσε τους εργαζόμενους να άρουν τα απαράδεκτα απεργιακά μέτρα ενημερόντας τους για την πρόταση της του Υπουργείου Εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΟΕΒ:

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει έντονα τα απαράδεκτα απεργιακά μέτρα στο Λιμάνι Λεμεσού που αποφάσισε το προσωπικό των Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων.

Η λιμενική βιομηχανία του τόπου μας έχει δεχτεί κατά το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα πλήγματα από ομάδες εργαζομένων που είτε αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος των κινδύνων ή που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεων τους επί του συνόλου της οικονομίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπέβαλε μεσολαβητική πρόταση η οποία διασφαλίζει για τους εργαζόμενους ένα αξιοζήλευτο σύνολο απολαβών και ωφελημάτων, το οποίο συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με τις προσαρμογές του εργατικού κόστους σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας. Στην πραγματικότητα η ανάγνωση και μόνο της Μεσολαβητικής Πρότασης, αποκαλύπτει το μέγεθος των υπερβολών, των στρεβλώσεων και των προκλητικών προνομίων που ακόμα απολαμβάνουν οι εν λόγω εργαζόμενοι.

Την μεσολαβητική αυτή πρόταση, η ΟΕΒ καλεί τους εργαζομένους και τις συντεχνίες τους να την αποδεχτούν και να ακυρώσουν τις απαράδεχτες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η νευραλγική σημασία της λιμενικής βιομηχανίας για μια νησιώτικη Χώρα όπως η Κύπρος, είναι εύκολα κατανοητή από όλους. Τις αλυσιδωτές επιπτώσεις των ετσιθελικών συμπεριφορών από αυτούς που στραγγαλίζουν την λιμενική δραστηριότητα, στην κορύφωση μάλιστα της χειρότερης κρίσης που γνώρισε ποτέ ο τόπος, την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι που παλεύουν να επιβιώσουν, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Η ΟΕΒ καλεί την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσει επιτέλους η κατά συρροήν κατάχρηση του δικαιώματος απεργίας σε ένα χώρο εργασίας που συνιστά ουσιώδη υπηρεσία και επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας.

Είδηση 8:00: Σε επ’ αόριστο απεργία οι αχθοφόροι στο Λιμάνι Λεμεσού

Σε επ` αόριστο απεργία κατέχονται από σήμερα οι αχθοφόροι στο λιμάνι Λεμεσού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για περικοπές που αφορούν το μισθολόγιο τους και το 14ο μισθό, κάνοντας λόγο για αθέτηση συμφωνιών από την εργοδοτική πλευρά.

Οι αχθοφόροι είχαν κατέλθει χθες σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι Λεμεσού, χωρίς ωστόσο να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του, καθώς οι λιγοστές εργασίες διεκπεραιώθηκαν από τους μετόχους του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κλιμάκωση των μέτρων, το Υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τις συντεχνίες για τη μεσολαβητική του πρόταση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε και οι αχθοφόροι αποφάσισαν όπως από σήμερα κατέλθουν σε επ` αόριστο απεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα