Σχεδόν έτοιμο το σύστημα τηλεματικής στο οδικό δίκτυο Λευκωσίας

15:59 24/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε πλήρη λειτουργία θα είναι στο τέλος Μάρτιου το σύστημα τηλεματικής για το οδικό δίκτυο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο του έργου «ΔΙΑΥΛΟΣ», ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο, «η Κύπρος ψηφιοποιείται και στον τομέα των μεταφορών» και «στη διαχείριση της τροχαίας κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το έργο «ΔΙΑΥΛΟΣ» εισάγει σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά συστήματα τηλεματικής,

με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο κύριο οδικό δίκτυο της Κύπρου και την πληροφόρηση του κοινού.

Σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα για παρακολούθηση της οδικής κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα ενημερώνουν οδηγούς και υπεύθυνες υπηρεσίες, όπως την Αστυνομία, για τυχόν πυκνή κυκλοφορία, ατυχήματα, προγραμματισμένες εργασίες στους δρόμους και διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και ανακοινώσεων στο ραδιόφωνο. Τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε κύριους άξονες στη Λευκωσία και στους αυτοκινητόδρομους, με δυνατότητα επέκτασής τους ώστε να καλύψουν, σε μεταγενέστερο στάδιο, και τις άλλες πόλεις.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του έργου περιλαμβάνει 28 μετρητές που καταγράφουν τον χρόνο ταξιδίου σε τμήματα του οδικού δικτύου και 28 μετρητές κυκλοφορίας που καταγράφουν αριθμό διερχόμενων οχημάτων και τύπο οχημάτων.

Επίσης περιλαμβάνει πέντε κάμερες για οπτική επαλήθευση των συνθηκών κυκλοφορίας στη Λευκωσία, στις λεωφόρους Λεμεσού – Αθαλάσσης (Φώτα Καλησπέρα), Αθαλάσσης – Ακροπόλεως, Νίκης – Γεώργιου Γρίβα Διγενή (Φώτα Γαβριηλίδη), Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Γεώργιου Γρίβα Διγενή (Φώτα Μετοχίου) και Στροβόλου – οδού Περικλέους (Κληματαριά).

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά την σημερινή παρουσίαση του συστήματος στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, «τα ευφυή συστήματα μεταφορών είναι το μέλλον στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο», και εξέφρασε την απόφαση για την πλήρη αξιοποίησή τους.

Αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη αυτών των συστημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». Όπως είπε, το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει προγραμματίσει για το 2014 την προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων που αφορούν συστήματα διαχείρισης των λεωφορείων και ενημέρωσης επιβατών, συστήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων για τα λεωφορεία καθώς επίσης και άλλες εφαρμογές που θα διευκολύνουν σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών, τόσο για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα όσο και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έργο πραγματοποιείται βάσει του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007- 2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την ΕΕ και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €1.5 εκ., από τον οποίο το €0.9εκ. αφορά την υλοποίηση του έργου στην Κύπρο. Εταίροι στο έργο είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως Επικεφαλής Εταίρος, καθώς και οι Δημοτικές Αρχές Ρόδου και Αγ. Νικολάου (Ελλάδα).

Ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και ναυτιλία
———————————————
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός ρωτήθηκε και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λέγοντας ότι «είναι ακόμα ένας μεγάλος στόχος τον οποίο θα πρέπει οργανωμένα και συστηματικά να προωθήσουμε», στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για μείωσης της χρήσης οχημάτων που εκπέμπουν ρύπους.

Συμπλήρωσε ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται η υποδομή στο Υπουργείο «προκειμένου να μπορέσουμε πολύ σύντομα να περάσουμε συστηματικά, μαζικά, στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η ναυτιλία είναι από τους ισχυρούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και οφείλουμε να τη στηρίξουμε».

Πρόσθεσε ότι η Γαλάζια Ανάπτυξη είναι μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί η στρατηγική στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό επτά συνολικά Υπουργείων για την εκπόνηση αυτής της στρατηγικής, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ εκτεταμένο κείμενο» που αφορά πάρα πολλά ζητήματα, όπως ανάπτυξη της ναυτιλίας, ανάπτυξη του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού, δημιουργία υποδομών, ανάπτυξη των λιμανιών και των μαρίνων και ναυτική εκπαίδευση.

Σε άλλη ερώτηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην εμπορική ναυτιλία της Κύπρου, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι παρά τον ισχυρό κλονισμό που υπέστη η κυπριακή οικονομία «η κυπριακή ναυτιλία παραμένει ισχυρή και ακμαία», ενώ δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές απώλειες.

Είπε ότι το κυπριακό νηολόγιο δεν έχει συρρικνωθεί, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε ισχύ το τουρκικό εμπάργκο.

Αναφέρθηκε τέλος στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για να προσθέσει ότι ο κλάδος έχει «πολύ ελπιδοφόρες αναπτυξιακές προοπτικές, πρέπει όμως να σχεδιάσουμε σωστά τα επόμενα βήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα