Σχέδιο δράσης που αφορά στα ναρκωτικά συζήτησαν Υπ. Δικαιοσύνης – Αντιναρκωτικό Συμβούλιο

19:00 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Σχέδιο Δράσης 2013-2016, καθώς και το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη που αφορά στα ναρκωτικά, συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, σε σημερινή τους συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου είπε ότι «κάναμε μια σύγκριση του σχεδίου δράσης με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, διαπιστώσαμε κάποια ζητήματα που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, τα οποία

δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και επισημάναμε στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει το Σχέδιο να διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιληφθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «επισημάναμε στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο ότι στο σχέδιο δράσης πρέπει να περιληφθούν και οι εξειδικευμένες δραστηριότητες οι οποίες θα στοχεύσουν στην υλοποίηση ενός στόχου μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια ώστε να μπορούμε, αξιολογώντας αυτές τις δραστηριότητες, να διαπιστώσουμε αν έχουμε πετύχει τον στόχο τον οποίο έχουμε τάξει».

«Θέλουμε το σχέδιο δράσης να έχει συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα σχέδιο δράσης με πάρα πολλές δράσεις και να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Θέλουμε να θέσουμε προτεραιότητες που να μπορούμε να πετύχουμε μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, για κάθε χρόνο, και να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα της όλης προσπάθειάς μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και στην τακτική αναθεώρηση των δράσεών μας ώστε αυτές να είναι και αποτελεσματικές και πιο στοχευμένες. Με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και τους συνεργάτες του έχουμε συμφωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Υπάρχει μια συναντίληψη, είπε ο κ. Νικολάου, «ότι θα πρέπει η προσπάθειά μας να είναι προσδιορισμένη και συγκεκριμένη ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία όλοι αναμένουν».

«Έχουμε, επίσης, συμφωνήσει ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να αναδείξουμε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο ως μια Αρχή, η οποία να επιλαμβάνεται γενικότερα τα θέματα των ναρκωτικών και όχι ως ένα συμβούλιο που υπάγεται σε ένα Υπουργείο που έχει και την ουσιαστική ευθύνη. Έτσι, αναδεικνύοντας την κοινή προσπάθεια για διαμόρφωση αλλά και εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής από όλους, όλα τα συναρμόδια υπουργεία να είμαστε όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια πρόληψης, καταστολής και θεραπείας της μάστιγας των ναρκωτικών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και το νομοσχέδιο που αφορά στους χρήστες ναρκωτικών και ειδικά τις περιπτώσεις όπου το δικαστήριο αντί να επιβάλλει ποινή φυλάκισης, να στέλνει το χρήστη σε θεραπευτικά κέντρα.

«Συμφωνήσαμε μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ότι θα υπάρξει μια άμεση συνεργασία ούτως ώστε όταν αυτό επανακατατεθεί στη Βουλή να είναι συμπληρωμένο όπως ακριβώς θα θέλαμε να λειτουργήσει. Την ίδια ώρα, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία ως Υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσουμε και τη Δικαστική εξουσία ώστε να υπάρξει πλήρης συνεργασία για άμεση εφαρμογή αυτού του σχεδίου», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι «δεν θέλουμε να βλέπουμε χρήστες ναρκωτικών να οδηγούνται στις φυλακές με πολύμηνες φυλακίσεις οι οποίες να αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια να επιτευχθεί η αποθεραπεία τους από τη χρήση ναρκωτικών, και να φτάνουμε στο σημείο να τυγχάνουν εκμετάλλευσης στον χώρο των φυλακών από τα στοιχεία που ελέγχουν τη φυλακή για σκοπούς άλλους και να έχουμε τα προβλήματα που έχουμε σήμερα».

Ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Χρύσανθος Γεωργίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά στην πρόθεση του Σχεδίου Δράσης.

«Οι εισηγήσεις του κ. Υπουργού έγιναν αποδεκτές αφού είναι στο πνεύμα το δικό μας. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο κρίνει ότι στο πρόσωπο του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκει ένα σύμμαχο και θεωρούμε ότι αυτή η συναντίληψη στο θέμα των ουσιών εξάρτησης θα μας βρίσκει και στη συνέχεια στον ίδιο δρόμο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα