Σχέδιο δράσης για αποφυγή της αίτησης στο Μηχανισμό στήριξης, ενέκρινε η Σλοβενία

21:28 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις 15 κρατικών οργανισμών, περιλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, αερογραμμών και εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ενέκρινε την Πέμπτη η Κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν σύντομα, θεωρείται ως κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση από

το 2011 και για την στήριξη του προβληματικού τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τις αρχικές λεπτομέρειες που παρουσίασε η Πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ, εγκαταλείφθηκε ο σχεδιαζόμενος κλιμακωτός φόρος κρίσης” της τάξης του 0,5 – 5%, λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο Β στην περίπτωση που τα μέτρα δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προσδοκώμενα έσοδα. Ωστόσο, στο σχέδιο παραμένει η αύξηση στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας από το υφιστάμενο 20% στο 22% που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 αντί το 2015 θα εφαρμοστεί ο νέος φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, 15 εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν περιλαμβανομένης της ΝΚΒΜ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, των Adria Airways, του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα, των Σλοβενικών Τηλεπικοινωνιών και της εταιρείας παραγωγής τροφίμων Zito.

Και ενώ οι προβλέψεις για το 2013 κάνουν λόγο για έλλειμμα 7,8% φέτος, η Σλοβενία, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2011, προσπαθεί να αποφύγει να γίνει η επόμενη χώρα που θα υποβάλει αίτηση στήριξης. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody`s υποβάθμισε την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους της χώρας στο επίπεδο “σκουπίδι” (μη επενδυτική κατηγορία).

Keywords
Τυχαία Θέματα