Σ. Μαλάς : Πρέπει να προσελκύσομε επενδύσεις

21:21 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Σ. Μαλάς : Πρέπει να προσελκύσομε επενδύσεις από το onlycy.com.

Ο λόγος που η κυπριακή οικονομία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα είναι διότι είναι ολιγοδιάστατη οικονομία και προσανατολισμένη μόνο σε ορισμένους τομείς, με πολύ λίγο προγραμματισμό και περισσότερη συγκυριακή ανάπτυξη, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σε ομιλία του απόψε με θέμα «Παρουσίαση οράματος και στρατηγικής» στο Cyprus International Institute of Management (CIIM), ο κ. Μαλάς

είπε πως “η κυπριακή οικονομία δεν θα μετατραπεί από τη μια ημέρα στην άλλη σε πολυδιάστατη οικονομία – οπωσδήποτε η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα μας δώσει κάποια ανοίγματα, όμως αυτό θα έρθει στην ώρα του, δεν θα έρθει αύριο, μεθαύριο”.

Θεωρώ, συνέχισε, ότι η Κύπρος και με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν θα επανέλθει σε εκείνα τα ποσοστά ρευστότητας που υπήρχαν στο παρελθόν. “Οι τράπεζες θα είναι πολύ πιο προσεχτικές στο να δίνουν χρήματα κλπ. όπως και οι εποπτικές Αρχές θα είναι πιο αυστηρές”, πρόσθεσε.

Αυτό το κενό ρευστότητας που θα υπάρξει, είπε, πρέπει να καλυφθεί από κάπου αλλού και είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα να δημιουργήσουμε μια εξωστρεφή δραστηριότητα οικονομικής διπλωματίας, δηλαδή προσέλκυση επενδύσεων.

“Η προσέλκυση των οποιωνδήποτε επενδύσεων πρέπει να είναι ένας πρώτιστος στόχος μας και να μπούμε σε αγορές που δεν μπήκαμε στο παρελθόν όπως το Ισραήλ, Άπω Ανατολή, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αμερική, Βραζιλία ακόμη και στη Μ. Βρετανία που η Κύπρος δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια καλή βάση προσέλκυσης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

Το πρώτο άμεσο μέτρο το οποίο εισηγούμαι, ανέφερε, είναι να βγούμε έξω να φέρουμε επενδύσεις όχι με τη μορφή που κάμνει σήμερα ο CIPA, με ένα μοντέλο δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να υπάρχει συνεχής και δομημένη παρουσία στους χώρους προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού και της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στην άνιση μεταχείριση Κυπρίων με φθηνό εργατικό δυναμικό, είπε ότι έχει εισηγηθεί τη διαπίστευση επαγγελμάτων σαν ένα μέτρο έτσι ώστε να προστατευθεί το εργατικό δυναμικό ανεξαρτήτως από πού προέρχεται.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία, είπε ότι πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της πέραν από την εναλλαξιμότητα, σωστή αξιολόγηση. “Το πρόβλημα στην κυπριακή δημόσια υπηρεσία είναι ότι πάρα πολλές οι οριζόντιες αποφάσεις παρά κάθετες, το οποίο πρέπει να αλλάξει”, είπε.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κυβέρνησης, συνέχισε, είναι η υλοποίηση του Προϋπολογισμού και εισηγείται όπως τα παραγωγικά Υπουργεία υλοποιούν τον Προϋπολογισμό τους στη βάση του σφαιρικού Προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί ευελιξία.

Ένας άλλος τομέας που θεωρώ σημαντικός, είπε ο κ. Μαλάς, είναι και ο τομέας της γνώσης. “Δυστυχώς σε επίπεδο Κυβέρνησης, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εμπλέκεται άτομο με γνώση στην παραγωγή πολιτικής. Γι’ αυτό έχω εισηγηθεί τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής με άτομα που να καθορίσουν κάποιες βασικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη χώρα μας για να μην φθάσουμε στο μοντέλο ανάπτυξης το συγκυριακό”, πρόσθεσε.

Αυτή η γνώση, συνέχισε, να είναι ο οδικός χάρτης πάνω στον οποίο η χώρα μας να λειτουργεί τα επόμενα 5-10-15 χρόνια. “Σε αυτόν τον οδικό χάρτη δεν μπορούν να είναι μόνο οι οικονομικές δραστηριότητες του σήμερα, πρέπει να είναι και νέες οικονομικές δραστηριότητες. Στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας η Κύπρος είναι μια χώρα που έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά για να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς βάζοντας την καινοτομία και γνώση πάνω απ ΄ όλα στο σχεδιασμό”, είπε.

Είναι εξίσου σημαντικό, συμπλήρωσε, αυτό το τεράστιο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας σε επιστημονικό επίπεδο να αξιοποιηθεί.

The post Σ. Μαλάς : Πρέπει να προσελκύσομε επενδύσεις appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα