Ρομπέι: Το φυσικό αέριο μοχλός προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης

20:52 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

To ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στις προσπάθειες για λύση και επανένωση ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προσφωνώντας το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βαν

Ρομπέι έκαμε αναφορά στην ομιλία του, εκτός από τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης και τερματισμό της διαίρεσης, στις απειλές της Αγκυρας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικότερα την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αφού εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση και αφού διαβεβαίωσε για τη στήριξη που ο ίδιος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχουν προς αυτή τη κατεύθυνση, απηύθυνε έκκληση και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν πολιτική βούληση και πνεύμα συμβιβασμού για τερματισμό της διαίρεσης.

Ανέφερε ότι 38 χρόνια είναι πολλά και ότι αναγνωρίζει πως ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί η κατάσταση αμέσως μετά την εισβολή, αλλά αν τίποτε δεν αλλάξει, τότε θα εξακολουθήσει η κατάσταση να είναι δύσκολη και το 2025.

«Κανείς δεν πρέπει να είναι όμηρος του παρελθόντος, μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό μέλλον», σημείωσε, λέγοντας επίσης ότι «η παρούσα κατάσταση δεν είναι επιλογή και τώρα είναι η ώρα για να αναληφθεί δράση».

Ο κ. Ρομπέι αναφέρθηκε στον ιστορικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Γερμανία και Γαλλία μετά από αλλεπάλληλους πολέμους, ο οποίος βασίστηκε στην ιδέα της συνεκμετάλλευσης του άνθρακα και του χάλυβα.

Σημείωσε ότι τα αγαθά αυτά που οδήγησαν κάποτε σε συρράξεις στην Ευρώπη, μετατράπηκαν από απειλή σε κοινή ευκαιρία την οποία άδραξαν οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο χωρών.

«Βλέπω εδώ μια μοναδική ομοιότητα, απλώς διερωτώμαι- ως ένας ξένος- τώρα που έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ένα καλοδεχούμενο έναυσμα για να αναστραφεί η κατάσταση; Οπως Γαλλία και Γερμανία πριν από 60 χρόνια συνενώθηκαν με αφορμή τον άνθρακα, μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου, ο διαμοιρασμός και η εκποίηση του αερίου, να αποτελέσει την οδό προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Ρομπέι σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Χριστόφια με την οποία όπως είπε συμφωνεί πλήρως, ότι αυτή η ευλογία της φύσης, μπορεί να αποβεί προς αμοιβαίο όφελος όλων στην περιοχή, ένα κίνητρο για ασφάλεια και ειρήνη.

Σημείωσε ακόμη ότι μια ενωμένη Κύπρος στην ενωμένη Ευρώπη «δεν αποτελεί απλώς ένα όνειρο, αλλά μια ευκαιρία την οποία πρέπει να αδράξετε».
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή που θα οδηγήσει σε ένα καινούργιο μέλλον.

Αναφερόμενος στις απειλές της Αγκυρας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Προ

Keywords
Τυχαία Θέματα