Πυξίδα η φετινή Πρωτομαγιά δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής

19:30 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για όλους μας, με την ανάληψη της δέσμευσης ότι θα καταβάλουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τα ιδανικά που η επέτειος αυτή εκφράζει και ότι θα σταθούμε τροχοπέδη σε κάθε απόπειρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής,

Γιαννάκης Ομήρου σε αναφορά του προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την επέτειο της Πρωτομαγιάς που φέτος συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σημείωσε δε ότι δυστυχώς, η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την πατρίδα μας εν μέσω οικονομικών δεινών που απειλούν όσο ποτέ άλλοτε τα δίκαια κεκτημένα των εργαζομένων.

Η 1η Μαΐου του 1886, ανέφερε ο κ. Ομήρου, αποτελεί την ημερομηνία σταθμό όσον αφορά το εργατικό κίνημα, καθώς έγινε η αφετηρία πολλών αγώνων των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, υπενθύμισε, διεκδίκησαν με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Οι διαδηλώσεις αυτές, συνέχισε, είχαν τραγική κατάληξη, καθώς σφραγίστηκαν με αίμα, με πολλά θύματα και την αυστηρή τιμωρία αυτών που θεωρήθηκαν ως υποκινητές τους. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, οι θυσίες αυτών των διαδηλωτών άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη μνήμη και στην ιστορία, αποτελώντας την απαρχή των αγώνων των εργαζομένων ανά το παγκόσμιο. «Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και έχει καταστεί το σύμβολο των αγώνων ενάντια στους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου μόχθου».

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι το εργατικό κίνημα στην Κύπρο, ενστερνιζόμενο τις αξίες και τα ιδεώδη της Πρωτομαγιάς, δεν έμεινε απαθές και αμέτοχο όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και κάτω, σημείωσε, από αντίξοες συνθήκες, ακόμα και την περίοδο της αποικιοκρατίας, αγωνίστηκε σκληρά και με πολλές θυσίες για να εξασφαλίσει τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια που σε μεγάλο βαθμό απολαύει σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος.

Keywords
Τυχαία Θέματα