Ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

14:03 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της όλα τα θέματα γύρω από την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, έδωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, στην ομιλία του στο “European Gas Policy Forum 2012” στις Βρυξέλλες.

Παραθέτοντας την άποψη της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά στο “Shale Gas:

Supporting security of supply and climate action in Europe”, ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε παράλληλα ότι οι ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου προσφέρουν νέες ευκαιρίες και δίνουν νέα ώθηση στη δυνατότητα δημιουργίας ενός ακόμη ενεργειακού διαδρόμου που θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του ο κ. Συλικιώτης, και στο σκέλος των δράσεων της Κυπριακής Προεδρίας, είπε ότι η Προεδρία προωθεί την υιοθέτηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την Ανακοίνωση που πρόσφατα εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Ανανεώσιμη Ενέργεια: ένας σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς».

Τα Συμπεράσματα, όπως είπε, θα αντανακλούν την κοινή διαπίστωση των διαφόρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης και στην απανθρακοποίηση της. «Αυτό το δεδομένο μας επιβάλλει να δούμε το όλο θέμα στην προοπτική του χρόνου και σίγουρα πέραν των υποχρεωτικών στόχων που θέσαμε για το 2020», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στον τομέα της ενέργειας, η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της την προώθηση της πρότασης Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. Μια πρόταση που αποσκοπεί στον καθορισμό κανόνων για τον προσδιορισμό και επιλογή, τη ρυθμιστική μεταχείριση, τη χορήγηση των αδειών και την επιλεξιμότητα για τη χρηματοδότηση των ‘έργων κοινού ενδιαφέροντος’. Μια πρόταση, όπως εξήγησε, που απαντά και στη βασική προτεραιότητα που θέσαμε ως Ένωση για μια ισχυρή, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη επιβάλλει από την πλευρά μας δραστικές κινήσεις προσέλκυσης επενδύσεων και αναθέρμανσης της ανάπτυξης. Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και προσαρμογή των ενεργειακών μας υποδομών στις νέες ανάγκες και, φυσικά, η εξέλιξη και διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος αναδεικνύονται κομβικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Συλικιώτης είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφορικά με τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου, πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αυτά είναι της τάξης των 920 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά μόνο τα 35 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εντοπίζονται στην Ευρώπη.<

Keywords
Τυχαία Θέματα