Ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή η αναδιάρθρωση των δανείων του Φορέα

17:09 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται αύριο Πέμπτη οι κανονισμοί για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έγιναν από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Οι κανονισμοί συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η Πρόεδρος της οποίας, Σκεύη Κουκουμά, προειδοποίησε ότι η επιμήκυνση που θα

γίνει δεν θα έχει επιδοτούμενο επιτόκιο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τους ενδιαφερόμενους. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι επιδότηση επιτοκίου για την περίοδο επιμήκυνσης θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια του Φορέα.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι με τους κανονισμούς γίνεται μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής στα στεγαστικά και φοιτητικά δάνεια από τα 20 στα 30 χρόνια και στα επαγγελματικά από τα 15 χρόνια στα 20 χρόνια.

Διευκρίνισε ότι στους κανονισμούς δεν καθορίζονται σαφή κριτήρια για τους δικαιούχους αναδιάρθρωσης και προστέθηκε τροποποίηση που καθορίζει τις οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες θα βρίσκεται ο οφειλέτης για να έχει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης.

Πρόσθεσε ότι με βάση την τροποποίηση κάποιος πρέπει να αποδεικνύει με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι αδυνατεί πραγματικά να πληρώσει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του και ανέφερε ότι θα λειτουργήσει εξειδικευμένη Επιτροπή στο Φορέα, η οποία θα εξετάζει την επιμήκυνση των δανείων.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι προβληματίζει η πρόνοια των κανονισμών που προβλέπει ότι κατά τα χρόνια επιμήκυνσης του δανείου δεν θα δίνεται επιδότηση του επιτοκίου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι άδικο, καθώς με την εκπνοή της κανονικής περιόδου του αποπληρωμής θα επιβάλλεται το επιτόκιο που ισχύει στην αγορά.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί παγίδα για τον κόσμο που θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί προσωρινά να δίνει διέξοδο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οφειλέτης, αλλά τον αφήνει εκτεθειμένο για το υπόλοιπο του δανείου κατά τη λήξη της κανονικής περιόδου αποπληρωμής.

Ερωτηθείσα εάν έγιναν σκέψεις από μέλη της Επιτροπής για τροποποίηση των κανονισμών ώστε να συνεχίσει η επιδότηση και κατά την επιμήκυνση των δανείων, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι κάποια κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις επειδή μια τέτοια απόφαση θα επιβαρύνει για άλλα δέκα χρόνια τον Προϋπολογισμό του Φορέα.

Εξήγησε ότι μέχρι τώρα στους κανονισμούς του Φορέα προβλεπόταν η δέσμευσης της κατεχόμενης περιουσίας, προσθέτοντας ότι η νέα ρύθμιση θα προβλέπει και υποθήκευση.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η επιμήκυνση των δανείων θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας, η κ. Κουκουμά είπε ότι κάθε στήριξη που προσφέρεται θα τείνει να εξαλείψει το δικαιολογητικό ότι υπάρχουν οικονομικές ανάγκες, δυσπραγία και άρα να αποφεύγουν να αξιοποιούν την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως η αναδιάρθρωση των δανείων θα δημιουργήσει σε όλους τους αιτητές την υποχρέωση υποθήκευσης των κατεχόμενων περιουσιών, απαίτηση που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε προσφυγή στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δέσμευσης των κατεχομένων περιουσιών (με έκδοση memo) από Συνεργατικές, που συζητήθηκε αυτεπάγγελτα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν ανησυχεί κανένας πρόσφυγας που θέλει να αναδιαρθρώσει το δάνειο του αν αυτό έχει memo στην κατεχόμενη περιουσία του επειδή θα γίνει ρύθμιση ώστε το memo να βγαίνει για λίγο, να γίνεται η αναδιάρθρωση και μετά να μπαίνει πάλι.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε θεωρεί υπερβολική την απαίτηση επιβολής memo σε κατεχόμενες περιουσίες, επειδή, όπως ανέφερε, από τη στιγμή που υπάρχουν διασφαλίσεις από εγγυητές και υποθήκες στις ελεύθερες περιοχές η επέκταση των απαιτήσεων των τραπεζών για κατεχόμενες περιοχές είναι απαράδεκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα