Ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών στη Λάρνακα

11:42 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε συστηματικούς ψεκασμούς για καταπολέμηση των κουνουπιών προβαίνει το προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας, αφού, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση ”λόγω της φετινής πολυομβρίας, στάσιμα νερά υπάρχουν σε πιο πολλές και μεγαλύτερες εκτάσεις, γι’ αυτό επιβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ταυτόχρονα με τον ψεκασμό των νερών με εντομοκτόνα ο Δήμος Λάρνακας, ”χρησιμοποιεί και τα ειδικά ψαράκια Gambusia affinis για βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών, κυρίως σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές

όπως οι παρυφές των Αλυκών. Επίσης χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα (εκσκαφείς και αντλίες ) για την αποστράγγιση / αποξήρανση περιοχών με στάσιμα νερά”.

Ο Δήμος Λάρνακας στην ανακοίνωση του ”καλεί το κοινό όπως λαμβάνει τα δικά του μέτρα για πρόληψη της εκκόλαψης κουνουπιών, δηλαδή να αποφεύγει την τοποθέτηση δοχείων (κουβάδες, παλιά ντεπόζιτα, ανθοδοχεία) και παλιών ελαστικών στα υποστατικά και στις αυλές του, τα οποία είναι δυνατό να συγκεντρώσουν νερό”.

Επίσης το κοινό καλείται ”να αντικαταστήσει τα οξειδωμένα ντεπόζιτα με καινούρια, να διατηρεί τα καλύμματα του αποχετευτικού του συστήματος ερμητικά κλειστά και να προβαίνει στην κατάλληλη συντήρησή τους ή στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων, να καθαρίζει τα υποστατικά του από την άγρια βλάστηση ώστε να μην βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια, να τοποθετεί τα ειδικά ψαράκια σε μικρές δεξαμενές ή σιντριβάνια που διατηρεί στην αυλή του και να ενημερώνει την Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου για ύπαρξη κολυμβητικών δεξαμενών σε αχρησία στην περιοχή του”.

Το κοινό μπορεί ακόμα να προστατευθεί από τα κουνούπια λαμβάνοντας απλά μέτρα όπως ”τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας από έντομα σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα όπου αυτό είναι εφικτό, χρήση ηλεκτρικών συσκευών για καταπολέμηση ή και απώθηση κουνουπιών, χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών πχ λάδια, κρέμες και σωστή χρήση εντομοκτόνων τύπου αεροζόλ και άλλα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα