Προβληματισμός συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για την ανεργία στην Πάφο

11:05 31/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς τους εργοδότες να εργοδοτούν Κύπριους εργαζόμενους απηύθυνε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Ανδρέας Φακοντής.

Αν είπε ο κ. Φακοντής κάθε τρεις κενές θέσεις εργασίας, η μία παραχωρείτο σε Κύπριο εργαζόμενο, τότε θα μιλούσαμε για μηδενική ανεργία.
Αυτή την στιγμή, συνέχισε «η ανεργία κυμαίνεται σε παγκύπρια βάση στις 50 χιλιάδες, οι κοινοτικοί εργαζόμενοι ανέρχονται σε 150 χιλιάδες, και σε 60 με 70 χιλιάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες» προσθέτοντας ότι «αν για κάθε μία από τις

τρεις κενές θέσεις εργασίας προσλαμβάνονταν ένας Κύπριος τότε θα μιλάμε για μηδενική ανεργία».
Ο κ Φακοντής, είπε ακόμη, πως ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Κύπρου ανέρχεται στις 410 χιλιάδες. Οι Κύπριοι είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φακοντής είναι αυτοί που έχουν προσφέρει κι έχουν στηρίξει την κυπριακή οικονομία και δεν πρέπει μόνο να επιλέγουμε την φθηνή εργατική δύναμη. Ενώ συνέχισε «σε άλλες χώρες προτεραιότητα έχει το ντόπιο προσωπικό», δυστυχώς στην Κύπρο, συνέχισε, υπάρχει διαφορετική αντίληψη.
Πρόσθεσε επίσης, πως η Πάφος επειδή στηρίζεται στον τουρισμό και στην κατασκευαστική βιομηχανία, έχει υποστεί το μεγαλύτερο κόστος από την κρίση . Η Πάφος συνέχισε, που ζούσε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσε κατακόρυφη πτώση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.
Συμπλήρωσε ωστόσο πως κατά τα έτη 2011 και 2012 παρουσιάστηκε μια αύξηση στην τουριστική κίνηση γύρω στο 16 % ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια.
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα ο κ Φακοντής παρατήρησε πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις της ακίνητης ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Νεόφυτος Ξενοφώντος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η ανεργία στην Πάφο αυξάνεται με δραματικό ρυθμό αγγίζοντας τις 6 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος ο αριθμός των ανέργων στην Πάφο ανήλθε στις 5,5 χιλιάδες που αντιστοιχεί με το 14% του εργατικού δυναμικού.

Ενδεικτικά ο κ Ξενοφώντος ανέφερε, ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των ανέργων έφτασε τις 5 χιλιάδες 292 σε σχέση με τον Οκτώβριο όπου οι άνεργοι ανέρχονταν στις 4 χιλιάδες 183.
Πρόσθεσε επίσης πως η οικοδομική βιομηχανία, βρίσκεται σε μαρασμό ενώ η ξενοδοχειακή βιομηχανία παραλύει την χειμερινή περίοδο αφού μόνο το 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων παραμένουν ανοικτά.
Ο Νεόφυτος Ξενοφώντος χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά το 2012 και έκανε λόγο για την χειρότερη χρονιά από το 1974.

Keywords
Τυχαία Θέματα