Προβλήματα στην Πολεοδομία καθυστερούν την έναρξη των εργασιών για επέκταση του ΓΝΛ

11:12 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι σύντομα θα επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με την έκδοση πολεοδομικής άδειας για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ώστε η κατασκευάστρια εταιρεία θα αρχίσει τις εργασίες, εξέφρασε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Ευάγγελος Ευαγγέλου προσθέτοντας πως τα οφέλη από τη νέα πτέρυγα θα είναι περισσότερα από την όποια ταλαιπωρία θα αντιμετωπίσουν για τα επόμενα δύο χρόνια το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι

ασθενείς.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου έχει ήδη καταθέσει τα σχέδια στο Τμήμα Πολεοδομίας, η οποία βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Πολεοδομία αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης του Νοσοκομείου και πιστεύω ότι πολύ σύντομα το όλο θέμα θα έχει επιλυθεί. Είμαι βέβαιος ότι ακόμα και προφορικά να πάρει τη διαβεβαίωση για έκδοση της πολεοδομικής άδειας η κατασκευάστρια εταιρεία, θα αρχίσει αμέσως τις εργασίες της νέας πτέρυγας» είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης στη νέα πτέρυγα, ο κ. Ευαγγέλου απάντησε πως «υπάρχουν εισηγήσεις οι οποίες αφορούν την δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσης. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες αναφέρουν όπως παραμείνει το Νοσοκομείο με τους υφιστάμενους χώρους, ενδεχομένως να προστεθεί ένας όροφος ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και ανάλογα με τις ανάγκες του νοσηλευτηρίου να προστεθούν και άλλοι όροφοι».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εδώ και λίγους μήνες έχουν ήδη χαθεί αρκετοί χώροι στάθμευσης, ο Διευθυντής είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα «δεν αφορά τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ωστόσο αντιληφθήκαμε ότι με την κατασκευή του νέου κτιρίου έπρεπε να παραδοθεί το δυτικό μέρος της αυλής του Νοσοκομείου που χρησιμοποιείτο ως χώρο στάθμευσης στην εταιρεία. Ηδη η εταιρεία, βάση συμφωνίας έχει κατασκευάσει λυόμενη καντίνα, λυόμενα γραφεία και βοηθητικά κτίρια».

Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος προσωπικά είχε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο τον οποίο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα, αφού όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγέλου παραχώρησε το χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για να χρησιμοποιείται από το ιατρικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου αλλά και από τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Είπε επίσης ότι ως χώροι στάθμευσης χρησιμοποιούνται ήδη και αρκετά οικόπεδα και άδεια χωράφια που βρίσκονται γύρω από το Νοσοκομείο ενώ ζητήθηκε από τους τροχονόμους του Δήμου Λάρνακας να δείξουν επιείκεια σε οδηγούς που σταθμεύουν τα οχήματα τους ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια.

Ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι «ένα ποσοστό της τάξης του 80 – 90% των προβλημάτων που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είτε θα επιλυθούν είτε θα απαμβλυνθούν με κατασκευή της νέας πτέρυγας. Τα οφέλη από την επέκταση του Νοσοκομείου είναι περισσότερα από τα οποιαδήποτε προβλήματα και ταλαιπωρίες αντιμετωπίζουμε σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει για 2 – 3 χρόνια να αντέξουμε τα προβλήματα, την έλλειψη χώρων, τις δυσμενείς συνθήκες και την πίεση κάτω από την οποία εργαζόταν και εργάζεται το προσωπικό του Νοσοκομείου».

Ερωτηθείς για τις φήμες που κυκλοφόρησαν για μεταφορά του Τμήματος Αιμοληψίας στη Στέγη Αγίου Χαραλάμπους στη Λάρνακα, το οποίο για χρόνια λειτουργούσε ως λεπτοκομείο, ο κ. Ευαγγέλου απάντησε πως «όντως έγιναν κάποιες σκέψεις για μεταφορά του συγκεκριμένου τμήματος στο κτίριο της Στέγης. Ωστόσο υπήρχαν διάφορα προβλήματα, όπως η μετάβαση των ασθενών στο χώρο αυτό με λεωφορεία από τα χωριά τους, ο τρόπος μεταφοράς των δειγμάτων αίματος, η μεταφορά του προσωπικού, η στενότητα χώρου στο κτίριο και άλλα πρακτικά προβλήματα. Ετσι προκειμένου να μειώσουμε την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και του προσωπικού, αποφασίστηκε όπως το Τμήμα Αιμοληψίας παραμείνει στον υφιστάμενο χώρο του Νοσοκομείου» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι όπως προνοεί το συμβόλαιο Σύμφωνα με το συμβόλαιο η επέκταση του Νοσοκομείου θα γίνει με τη μέθοδο Μελέτη – Κατασκευή και Συντήρηση για περίοδο 12 χρόνων. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι 36 μήνες με την παράδοση να υπολογίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ ο θεμέλιος λίθος του έργου τοποθετήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2013 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη είναι της τάξης των €20.133.000,00 (+ Φ.Π.Α.) και το έργο αφορά την ανέγερση νέας πτέρυγας συνολικού εμβαδού 19.700 m². Στο καινούργιο κτίριο θα στεγαστούν μεταξύ άλλων, Εξωτερικά Ιατρεία, Φαρμακείο, Φυσιοθεραπευτήριο, Τράπεζα Αίματος, Τμήματα Αιμοκάθαρσης, Μεσογειακής Αναιμίας, Αιμοληψίας Ασθενών, Επεξεργασίας, Διασταυρώσεων και Ελέγχου, Βιοκλινικά Εργαστήρια και Σταθμός Νοσηλευτών. Επιπλέον περιλαμβάνονται αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, καφετέρια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης και διαμόρφωση και τοπιοτέχνηση του περιβάλλοντος χώρου.

Το νέο κτίριο θα συνδέεται με το υφιστάμενο νοσοκομείο με δύο γέφυρες, στον 1ο και τον 3ο όροφο. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγεια, ένα ημιυπόγειο και ισόγειο εκτός από τους τέσσερις ορόφους, εκ των οποίων ο δεύτερος όροφος θα είναι κέλυφος, ενώ ο τέταρτος όροφος θα στεγάσει τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα