Πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για την οικονομία ζητεί η ΣΕΚ

10:42 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) εκτιμά ότι «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν είναι αστεία υπόθεση και η Κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνδιαμόρφωση του διαπραγματευτικού πλαισίου».

Σε ανακοίνωσή της, η ΣΕΚ «καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη λογική της αδράνειας, του εφησυχασμού

και της αναβλητικότητας και να αναλάβει ειλικρινείς πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν συνθήκες ομοψυχίας, ενότητας και συναντίληψης, ώστε με ποιοτική πολιτική να σταθούμε με αξιώσεις στη διαπραγμάτευση μας με την Τρόικα».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «αντί λοιπόν η Κυβέρνηση μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους να βρίσκεται – ως όφειλε – σε διαρκή διαβούλευση για τον καθορισμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση με όλους τους υπόλοιπους, για πλήθος άλλων ζητημάτων ενώ συνεπικουρούμενη από το ΑΚΕΛ επιχειρεί απεγνωσμένα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης».

Προσθέτει ότι «με αυτή τη συγκρουσιακή κατάσταση πραγμάτων να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στη διαχείριση του κορυφαίου αυτού προβλήματος, δεν εξυπηρετούνται καθόλου τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της».

Πέραν τούτου, συνεχίζει η ΣΕΚ, «ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, οφείλει τάχιστα να συγκαλέσει τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (ΣΟΕ), ώστε να δοθεί η δυνατότητα κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες της αγοράς, όπως είναι π.χ. εργοδότες και συντεχνίες».

Οπως αναφέρει η ΣΕΚ, «η ΣΟΕ είναι θεσμοθετημένο όργανο διαλόγου και διαβούλευσης, όμως δυστυχώς τους τελευταίους πολλούς μήνες βρίσκεται σε αχρησία, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Οικονομικών».

Περαιτέρω η ΣΕΚ αναφέρει ότι «η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα μετά την άφιξη της Τρόικας, βρίσκεται σε κρίσιμο και οριακό σημείο και η κρισιμότητα των στιγμών έγκειται στο γεγονός ότι, πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους Τροϊκανούς, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι λογικά και ήπια και να βρίσκονται μέσα στις δυνατότητες και τις αντοχές του κυπριακού λαού.»

«Για να γίνει όμως ποιοτική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση, χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία αλλά και ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα τεχνοκρατικά και πολιτικά καταρτισμένη», καταλήγει η ΣΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα