Πρωτοποριακές εισηγήσεις της Ευρωβουλής για το Άσυλο

13:44 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτοποριακές εισηγήσεις για το πώς μπορεί να μετατραπεί η ιδέα της αλληλεγγύης σε πράξη, παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεση και ψήφισμά του με τίτλο «Ενισχυμένη Αλληλεγγύη στον Τομέα του Ασύλου στην ΕΕ», με εισηγητή τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Κυριάκο Τριανταφυλλίδη.

Όπως εξήγησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, σε παρουσίαση που έγινε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης, το ψήφισμα εμπεριέχει προτάσεις για την ενοποίηση σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, ενημέρωση για τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτά και έλεγχο για τη χρήση τους, ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο

(ΕΥΥΑ) με αλλαγή του καταστατικού της για υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών στη δράση της, εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος EUREMA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εμπλοκή στην όλη διαδικασία της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών, καθώς και την εφαρμογή της λεγόμενης «κλείδας κατανομής», δηλαδή ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της κάθε χώρας να φιλοξενήσει άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας.

“Είναι κοινή η διαπίστωση στην ΕΕ πως τα παρόντα συστήματα ασύλου έχουν αποτύχει ως εκ του αποτελέσματος: Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα, όλοι ξέρουμε τι γίνεται στη Μάλτα, όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «υπάρχει μια τεράστια ανισότητα μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την κατανομή ευθυνών, τεκμηριώσαμε αυτό το πράγμα βασιζόμενοι σε στοιχεία τόσο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  όσο και της Eurostat.

«Σήμερα οι πρόσφυγες ανά τον κόσμο δεν ξέρει κανένας ακριβώς πόσοι είναι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «διάβασα για πάνω από 10 εκ., άκουσα τον Μπαν Κι-μουν να μιλάει για 15 εκ., συνεχώς αλλάζει ο αριθμός λόγω των καταστάσεων στον πλανήτη». Εχουμε, είπε, δίπλα μας τη Συρία αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι μόνο το 2011 αναγνωρίστηκαν ότι χρειάζονται επανεγκατάσταση 172.000 πρόσφυγες. Από αυτούς επανεγκαταστάθηκαν περίπου 80.000 πρόσφυγες (47%) από 22 χώρες, με σημαντικότερες χώρες υποδοχείς τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Την ίδια ώρα η ΕΕ επανεγκατέστησε μόνο 4.125 πρόσφυγες, δηλαδή 5%, ανέφερε.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπέδειξε ότι «το ότι η ΕΕ έχει κατακλειστεί από παράνομους μετανάστες που δημιουργούν ξενοφοβικά αισθήματα στους πληθυσμούς είναι μύθος».

Αναφερόμενος στις αιτήσεις που εξετάστηκαν το 2011 από κράτη μέλη της ΕΕ, είπε ότι το 2011 κατεγράφησαν στην ΕΕ 301.000 αιτήσεις, το 90% εξ αυτών έγινε σε 10 κράτη μέλη.

Οι χώρες που δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις σε αριθμούς μέσα στην ΕΕ είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Πολωνία.

Ωστόσο, αν κάποιος λάβει υπόψη την έκταση των χωρών και τον πληθυσμό τους τις περισσότερες αιτήσεις δέχθηκε η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι «αυτό

Keywords
Τυχαία Θέματα