Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες λόγω… Ομπάμα

12:17 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο έχουν ληφθεί στις Βρυξέλλες για την 24ωρη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα το μεσημέρι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Τον κ. Ομπάμα που επισκέπτεται για πρώτη φορά τα κοινοτικά όργανα, συνοδεύουν 900 άτομα, εκ των οποίων 200 δημοσιογράφοι και 200 αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών.

Χθες το βράδυ κατά την άφιξη

του Αμερικανού Προέδρου από τη Χάγη έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους ένα ιπτάμενο ραντάρ Awacs πετούσε πάνω από το Βέλγιο, και αεροπλάνα F16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονταν σε απόλυτη επιφυλακή.

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα έφεραν στις Βρυξέλλες 10 στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα τα οποία συνοδεύουν στις μετακινήσεις το προεδρικό ελικόπτερο Μarine One, κυρίως κατά την επίσκεψη του κ. Ομπάμα σήμερα το πρωί σε συμμαχικό νεκροταφείο στο Βάρεγκεμ (80 χιλιόμετρα δυτικά των Βρυξελλών), όπου «αναπαύονται» Αμερικανοί στρατιώτες, θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918).

Στο έδαφος συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο 350 μοτοσικλετιστές της βελγικής αστυνομίας και φυσικά Αμερικανοί των ειδικών υπηρεσιών, ενώ περίπου 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στα σημεία διέλευσης.

Η βελγική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους σήμερα γιατί θα πέσουν σε μποτιλιαρίσματα. Κι αυτό διότι δεν λένε για λόγους ασφαλείας από ποιούς δρόμους θα περάσει, αλλά θα τους κλείνουν ξαφνικά μιάμιση ώρα πριν από τη διέλευση του προεδρικού αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό του κτιρίου του Συμβουλίου της ΕΕ έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της αμερικανικής αποστολής και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Σε Ευρωπαίους διπλωμάτες που τον υπόλοιπο καιρό έχουν ελεύθερη πρόσβαση δεν θα επιτρέπεται να μπουν στο κτίριο.

Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, τα βασικά θέματα είναι η οικονομία, η διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα και οι παγκόσμιες προκλήσεις.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν, ωστόσο θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ, όπου στόχος είναι η δημιουργία μιας αγοράς 800 εκατ. καταναλωτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία έχουν δώσει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές να επιθυμούν την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο.

Σχετικά με τη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι εκεί θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις, αλλά δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο θα συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, όπου η βούληση των Ευρωπαίων, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μια από τις νέες πηγές εφοδιασμού θα μπορούσε να είναι και οι ΗΠΑ με τις τεράστιες ποσότητες σχοιστολιθικού αερίου που παράγει. Η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά το ευρωπαϊκό αίτημα, όμως υπάρχουν πολλά πρακτικά και νομικά προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν, το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Ομπάμα θα απαντήσει θετικά στο αίτημα αυτό.

Θα συζητηθεί επίσης το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας (NSA), όπου οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις προκειμένου να μην επαναληφτεί στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα