Πρώτη συζήτηση επί του νέου κειμένου της Κυπριακής Προεδρίας για το ΠΔΠ ενώπιον της COREPER II

18:12 31/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί της συμβιβαστικής πρότασης που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την επταετία 2014-2020, προέβησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER ΙΙ).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι στη συζήτηση, αν και διαφάνηκαν για άλλη μια φορά οι διιστάμενες απόψεις  μεταξύ των κρατών μελών, τονίστηκε από όλες τις χώρες της ΕΕ ότι αναγνωρίζεται το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει η Κυπριακή Προεδρία στο συγκεκριμένο

θέμα, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας που θα ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, διατύπωσαν τις πρώτες τους τοποθετήσεις πάνω στο νέο αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Προεδρίας για το ΠΔΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κάποια κράτη μέλη εξέφρασαν τη θέση ότι η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας είναι συντηρητική, ζητώντας περαιτέρω αποκοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες διατύπωσαν την άποψη ότι το ποσό των αποκοπών πρέπει να μειωθεί προσεγγίζοντας περισσότερο την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν.

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Η συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί, η απόσταση που χώριζε τα κράτη μέλη σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν έφτανε τα 200 δισ. ευρώ.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι δεν αποκλείεται οι τελικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 50 δις ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εξοικονομήσεις δαπανών που προβλέπει η πρόταση της Προεδρίας δεν αγγίζουν πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όπου οι συνολικοί πόροι θα είναι ψηλότεροι κατά 50% σε σχέση με το ΠΔΠ της περιόδου 2007-2013.

Επίσης, με στόχο να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε βαθιά ύφεση, η Προεδρία πρότεινε όπως το ανώτατο ετήσιο ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα λαμβάνουν από την Κοινότητα να είναι ψηλότερο από το 2,35% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τα άλλα κράτη μέλη. Οπως επισημαίνεται στην πρόταση, οι χώρες που την περίοδο 2008-2010 γνώρισαν μια υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 1% να μπορούν να λάβουν ψηλότερες χρηματοδοτήσεις από το 2,35% που προβλέπεται για τις υπόλοιπες.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας θα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου).

Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι αρχίζει τις διμερείς του επαφές με τα κράτη μέλη πάνω στο ΠΔΠ, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκάλεσε για τις 22 κα

Keywords
Τυχαία Θέματα