Προτεραιότητα η ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες

14:05 3/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Θέμα προτεραιότητας αποτελεί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και ειδικότερα των νεαρών ατόμων, δήλωσε το Σάββατο η αρμόδια Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της σε σεμινάριο-εργαστήριο του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας με θέμα την Ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρίες στις Δραστηριότητες της Νεολαίας, η κ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις στοχευμένες δράσεις τις οποίες το Υπουργείο έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την κοινωνική ενσωμάτωση και επαγγελματική αποκατάσταση

των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και από τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μέτρων και πολιτικών.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός Τμήματος ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Η Υπουργός Εργασία παρέθεσε τα μέτρα που προωθεί το Τμήμα που αφορούν στην παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, στην εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

Το Τμήμα προωθεί επίσης την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξή τους στην απασχόληση, τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού, και την εισαγωγή του Σχεδίου Κοινωνικών Συνοδών για Άτομα με Σοβαρές Αναπηρίες, μέσω της επιχορήγησης των Οργανώσεων για την πρόσληψη και διαχείριση συνοδών προς τα μέλη τους κατά την εξυπηρέτηση τους από κρατικές υπηρεσίες.

Οπως είπε η κ. Χαραλάμπους, σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.

”Όραμα του Υπουργείου μας είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Βασική επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής μας είναι να προσφέρουμε στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού την ασφάλεια και τη θαλπωρή ενός κράτους πρόνοιας, όχι μόνο μέσω των κοινωνικών παροχών, αλλά και με θεσμικά μέτρα που θα θέσουν νέες βάσεις ενδυνάμωσης των πολιτών”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα