Πρόταση για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, παρουσίασε ο Γ. Λιλλήκας

15:13 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για αποπληρωμή του κρατικού χρέους ύψους 1,4 δις ευρώ χωρίς να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας σε εκπροσώπους των συντεχνιών της Cyta.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση δίνει τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε

τους ημικρατικούς οργανισμούς και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες με στόχο και τη μείωση των τιμών, εισάγοντας στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα αναλάβουν τη διεύθυνση αλλά το ποσοστό τους δεν θα ξεπερνά το 25%. «Η πρόταση μας δίνει τη δυνατότητα, ακόμη, μέσα από τα μερίσματα των Οργανισμών αλλά και την αξιοποίηση και άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους, όπως είναι η γη, που σήμερα δεν αξιοποιείται, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του Μνημονίου», είπε.

Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα η Κυβέρνηση πρέπει να «απεγκλωβιστεί από τις όποιες ιδεοληψίες ή ακόμα και από την πρόνοια του Μνημονίου για κατ’ ανάγκη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ως μεθοδολογία για εξεύρεση του ποσού που απαιτείται μέχρι το 2018. Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι η Κυβέρνηση, αν έχει την πολιτική βούληση, μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συγκεκριμένη πρόνοια του Μνημονίου, δεδομένου ότι ικανοποιεί τους οικονομικούς όρους».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η Συμμαχία θα αναμένει τις θέσεις και απόψεις των συντεχνιών για διαφοροποίηση ή και βελτίωση της πρότασης, ενώ είναι ανοικτή στο διάλογο και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και την Κυβέρνηση.

«Αποστέλλοντας χθες την πρόταση μας και στον Υπουργό Οικονομικών, και στον Πρόεδρο και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώσαμε στην επιστολή μας ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, δεχόμαστε προτάσεις και εισηγήσεις που μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την πρότασή μας γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα ζήτημα, στο οποίο αν υπάρχει καλή πολιτική θέληση μπορεί να υπάρξει και η συναίνεση στον τρόπο αντιμετώπισης του όλου ζητήματος», είπε.

Από την πλευρά του, εκ μέρους των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Κώστας Μιλτιάδους εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων για τη συζήτηση του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, δεν προηγήθηκε διάλογος.

«Χαιρόμαστε που η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών κινείται στο πλαίσιο της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων κάλυψης του ποσού που απαιτεί η Τρόικα και αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι κάτι το οποίο και εμείς με επιστολές μας είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών», είπε.

Ο κ. Μιλτιάδους είπε πως οι Συντεχνίες θα μελετήσουν την πρόταση της Συμμαχίας και θα επανέλθει για σχόλια και εισηγήσεις.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε πως κατά τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων πάνω σε τεχνικά ζητήματα, τόσο για τον τρόπο εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών όσο και για τα πώς μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα που απαιτεί η Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα