Προτάσεις νόμων για στήριξη οφειλετών συζήτησε η Επιτροπή Νομικών

14:23 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προτάσεις νόμων του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη και του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη που αποσκοπούν στην ανακούφιση και στήριξη οφειλετών και γενικότερα του λαού μας σε περίοδο κρίσης, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών είπε ότι παρά τους όρους του μνημονίου,

παρά την οικονομική ανέχεια και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, η Επιτροπή Νομικών ως κοινωνικό ρόλο της έχει και πρέπει να έχει την εξεύρεση νόμιμων τρόπων για ανακούφιση, στήριξη, βοήθεια όλων εκείνων που ένεκα της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της δεινοπαθούν σήμερα.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκαν οι υφιστάμενες τρεις προτάσεις νόμου σε μια προσπάθεια ανάμεσα στους βουλευτές να εξευρεθεί τρόπος για να προχωρήσουν και οι τρεις μαζί ώστε σε πρώτη φάση η κάλυψη, στήριξη και βοήθεια που θα δοθεί στους οφειλέτες και γενικότερα στις τάξεις εκείνες που οικονομικά δεινοπαθούν και που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού σήμερα, να είναι πιο ολοκληρωμένη.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, οι βουλευτές Λαμάρης και Νικολαΐδης θα προχωρήσουν σε συνάντηση μαζί με την Υπηρεσία της Βουλής ούτως ώστε να εξευρεθεί τρόπος, οι τρεις προτάσεις νόμου να συγκεραστούν και να προχωρούν μαζί ώστε στο τέλος της ημέρας όταν πάνε για ψήφιση, η προστασία που θα δοθεί να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη.

«Είναι αυτό που η Επιτροπή Νομικών επιθυμεί και θέλει να πετύχει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Πρέπει να βρεθεί, είπε ο κ. Σαμψών, μια κοινή συνισταμένη, ένα κοινό πεδίο στο οποίο να κινηθούν και οι τρεις προτάσεις, να πηγαίνουν παράλληλα για να μπορέσουμε, η προστασία που θα δώσουμε ως Βουλή, να είναι όσο το δυνατό πληρέστερη πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τους μνημονιακούς όρους.

Διευκρίνισε ότι αυτές οι προτάσεις νόμου δεν είναι προσπάθεια του Κοινοβουλίου να παρέμβει με υφιστάμενα εσωτερικά συστήματα διαβούλευσης ή τρόπου εξεύρεσης λύσης μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

Αυτές οι προτάσεις αν κι εφόσον ψηφιστούν, συνέχισε, θα είναι μεταγενέστερες του όποιου συστήματος διαμεσολάβησης καθιερωθεί εντός του τραπεζικού συστήματος κι αν κι εφόσον αυτό το σύστημα διαμεσολάβησης δεν καταλήξει σε αίσιο τέλος αλλά σε συμφωνία μεταξύ δανειοδότη και δανειολήπτη, τράπεζας και οφειλέτη στα θέματα των δανείων που εκκρεμούν ενώπιον των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε πως «θεωρούμε την προστασία του πολίτη, ένα κορυφαίο ζήτημα σε φαινόμενα απορρύθμισης και τέτοιο είναι η αδυναμία κατά την διάρκεια οικονομικής κρίσης να εκπληρώνεις συμβατικές υποχρεώσεις σε τραπεζικά ιδρύματα».

Εμείς, είπε, προσθέτουμε ένα έσχατο εργαλείο στα χέρια του πολίτη που αν κι εφόσον μετά που εξαντλήσει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα διαμεσολάβησης δεν βρει το δίκαιο κατά την άποψη του, τότε είναι με υποχρέωση δική του να αποδείξει τα στοιχεία που θα καταθέσει ότι είναι αληθή να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να διατάξει την αναστολή πληρωμής των οφειλών.

«Αν σε μια οικογένεια, η οποία λειτουργούσε κανονικά και εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, βρέθηκαν ο ένας σύζυγος ή και οι δύο άνεργοι, θα πρέπει να χάσουν και το σπίτι τους;», διερωτήθηκε.
Στηρίξαμε το τραπεζικό σύστημα και τώρα είναι η ώρα του πολίτη, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως οι προτάσεις της ΕΔΕΚ έχουν στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως οφειλέτες αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η πρώτη πρόταση, ανέφερε, αφορά την τροποποίηση του περί Ανακουφίσεως Οφειλετών Νόμου, έτσι ώστε να παγώνει και να αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων εναντίον συγκεκριμένων οφειλετών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

Η δεύτερη πρόταση, συνέχισε, αφορά στην τροποποίηση του περί Πτωχεύσεως Νόμου, ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να επιτυγχάνουν δικαστικά διαδικασίες πτώχευσης εναντίον οφειλετών, εκτός κι αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι εκκρεμεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και τρίτη πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που αφορά την τροποποίηση του περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμου, έτσι ώστε να καταργείται ο θεσμός της ελευθεροποίησης του επιτοκίου.

«Η πολιτεία έχει ύψιστη υποχρέωση να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από την θυματοποίηση εξαιτίας εγκλημάτων που άλλοι διέπραξαν», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την υποστήριξη των Οικολόγων για τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ που στοχεύουν, όπως είπε, να θέσουν ένα δίχτυ προστασίας για τους πτωχεύσαντες και τους οφειλέτες υπό κάποιες προϋποθέσεις.

«Είναι πάρα πολύ λογική η διαδικασία ενίσχυσης της διαμεσολάβησης αλλά κι ενός δεύτερου προστατευτικού μέτρου που είναι το δικαίωμα κάποιος να προσφεύγει στο δικαστήριο κι αν πείσει το δικαστήριο να τύχει αναστολής της πληρωμής των χρεών του», συμπλήρωσε.
Γι αυτό, είπε ο κ. Περδίκης, θα στηρίξουμε τις προτάσεις όταν αυτές παρουσιαστούν στην Ολομέλεια.

«Εχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει με αυτές τις προτάσεις γι αυτό και αναμένουμε την δική της τοποθέτηση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα