Προτάσεις Λιλλήκα για διαφθορά, θέσεις για το Κυπριακό

15:45 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας παρουσίασε την Παρασκευή τις προτάσεις του ενάντια στην διαφθορά, μετά την διαπίστωσή του, ότι «η διαφθορά και τα συμπτώματα της βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εκεί όπου δεν υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και απόδοση ευθυνών» ενώ σημείωσε ότι «αποτελεί πεποίθησή μας ότι η αρχή της ευθύνης και της διαφάνειας θα πρέπει να διαχέει ολόκληρη τη δημόσια εξουσία».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι εκεί που παρουσιάζονται δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες ή αλληλοεπικαλύψεις, η γάγγραινα της

διαφθοράς βρίσκει πρόσφορο έδαφος γι αυτό και το Επιτελείο Λιλλήκα, όπως ο ίδιος δήλωσε εισηγείται την εισαγωγή του θεσμού και της αρχής της ευθύνης, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται εκεί όπου ασκείται δημόσια εξουσία και πιο συγκεκριμένα της προσωπικής ευθύνης όλων όσων διαχειρίζονται είτε δημόσιο χρήμα είτε ασκούν δημόσια εξουσία.

Αναφορικά με τον «Πόθεν Έσχες» Πολιτειακών Αξιωματούχων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η διαφάνεια είναι ένα θετικό βήμα αλλά όχι αρκετό και ο υφιστάμενος Νόμος αποδεικνύεται αναποτελεσματικός γι αυτό και προτείνουμε τροποποίηση του Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία Ελεγκτικής Επιτροπής η οποία, θα προεδρεύεται από πρώην Δικαστή ή νομικό εγνωσμένου κύρους και άμεμπτου ήθους και θα έχει υποχρέωση εντός τριών μηνών από την κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων ενός αξιωματούχου να διενεργεί έλεγχο των στοιχείων.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου να είναι ουσιαστικά χωρίς δυνατότητα επιβολής αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει τη συμμόρφωση σε αυτές, ενώ η συμμόρφωση επιβάλλεται στα κατώτερα δικαστήρια» και αναφέρθηκε στην σύσταση Νόμου «που να επιβάλλει κυρώσεις – περιλαμβανομένης και της φυλάκισης ή και προστίμου – εκεί όπου δεν εφαρμόζονται, παραγνωρίζονται ή δεν εκτελούνται οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου από δημόσιους λειτουργούς».

Με την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας δεσμεύθηκε ότι «θα προωθήσουμε το Νόμο ο οποίος θα καθορίζει και θα εξειδικεύει την ευθύνη της Δημοκρατίας για κάθε ζημιογόνα άδικη πράξη ή παράλειψη των υπαλλήλων ή των αρχών της Δημοκρατίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή κατ’ επίκληση των καθηκόντων έναντι οιουδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας όπως προνοεί το άρθρο 172 του Συντάγματος και ο οποίος Νόμος για ακατανόητους λόγους δεν έχει ακόμα προωθηθεί για ψήφιση, 52 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στις προτάσεις Λιλλήκα για πάταξη της διαφθοράς περιλαμβάνεται και η σύσταση του Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς ο οποίος, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «θα λειτουργεί δια ενός Συμβουλίου τεχνοκρατών αλλά και ατόμων με δικαιοδοσία έρευνας, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχεία και επαρκής κινητοποίηση των ανακριτικών διαδικασιών, κυρίως μέσω της άμεσης έκδοσης ενταλμάτων» ενώ με την αρχή «όλα στο φως» ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκ

Keywords
Τυχαία Θέματα