Προστασία κύριας κατοικίας. Επιμονή ή οπισθοχώρηση

00:20 7/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κρίσιμη “έκτακτη” συνεδρίαση της Επ. Νομικών.Ποιες τροπολογίες ενσωματώνονται Ποια τα διλήμματα συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης για την προστασία της κύριας κατοικίαςΕπιχείρηση “αναβολής” ετοιμάζει ο ΔΗ.ΣΥ ευελπιστώντας σε στήριξη του τέως κυβερνητικού εταίρου, του ΔΗΚΟ

Επιμονή ή πισωγύρισμα. Κατανόηση και δεύτερες σκέψεις ή συνέχιση της άτυπης σύγκρουσης με την κυβέρνηση και κατ επέκταση την Τρόικα.

Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής η οποία συνέρχεται εκτάκτως (Δευτέρα 07/04) για να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα στείλει στην Ολομέλεια ή όχι (μετά τις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και τον ΔΗ.ΣΥ) την ενοποιημένη πρόταση νόμου ΑΚΕΛΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συνεδρίαση δεν κλήθηκαν καλεσμένοι ως εκ τούτου εκτιμάται ότι τα μέλη της Επιτροπής θα αποφασίσουν μόνο επί του αναθεωρημένου κειμένου καθώς και αν θα συμπεριληφούν εξ υπαρχής οι τρεις τροπολογίες που ετοίμασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ετοιμάσαν την πρόταση.

Οι τροπολογίες θα αφορούν τα εξής:
Πρώτον, θα ξεκαθαρίζεται ότι η πρόταση θα αφορά μόνο την κύρια κατοικίας – την οικογενειακή δηλαδή στέγη – καθώς και την επαγγελματική στέγη μικρομεσαίων μόνο επιχειρήσεων.

Δεύτερον, θα ορίζει το μέγιστο της αξίας ενός ακινήτου που θα τυγχάνει προστασίας ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση για προστασία ακινήτων τεράστιας αξίας που κτίστηκαν καθ υπερβολή σε καιρούς παχέων αγελάδων. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η πρόταση αφορά μόνο την «φτωχολογιά»

Και τρίτον, θα ορίζεται με σαφήνεια ο μέγιστος χρόνος προστασίας του ακινήτου με δικαστική απόφαση ο οποίος θα μπορεί να επεκτείνεται ΜΟΝΟΝ από το ειδικό δικαστήριο και ΜΟΝΟΝ αν αποδειχθεί απαραίτητο.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο ΔΗ.ΣΥ ευελπιστώντας στη βοήθεια του ΔΗΚΟ θα επιχειρήσει να αναβάλει την παραπομπή της πρότασης στην Ολομέλεια. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό θα επιχειρήσει εκ νεου να παραπεμψει την νομοθετική πρωτοβουλία στις “ελληνικές καλένδες” με προ ημερησίας διατάξεως απόφαση ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Ως γνωστό η σύνηθης πρακτική θέλει την ολομέλεια να αποδέχεται άιτημα αναβολής αν και σε αυτή την περίπτωση τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά και το πότε η κυβέρνηση θα καταθέσει το περιβόητο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα το οποίο επικαλείται για να απαντήσεις στις αντιπολιτευτικές βολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα