Πρόσκληση ειρήνης προς την Τουρκία απεύθυνε η Υπουργός Εμπορίου

14:05 14/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πρόσκληση ειρήνης προς την Τουρκία, απεύθυνε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, σημειώνοντας ότι ”ο πιθανός εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομικών Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου παρέχει μια χρυσή ευκαιρία σε όλες τις χώρες της περιοχής να λύσουν τις διαφορές τους”.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου στη Λευκωσία με θέμα ”Τα ενεργειακά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος”, το οποίο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου,

η ΟΕΒ και η ΑΗΚ, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι απεύθυνε στον χαιρετισμό της στο συνέδριο ”μια πρόσκληση ειρήνης προς την Τουρκία ότι ο πιθανός εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου παρέχει μια χρυσή ευκαιρία σε όλες τις χώρες της περιοχής να λύσουν τις διαφορές τους”.

”Να προχωρήσει δηλαδή η Τουρκία στην αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και με αυτό τον τρόπο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας για να μπορέσουμε όλες οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουμε ως συνεργάτες ειρήνης στο μέλλον, συνεργαζόμενοι ακόμη και σε αυτό τον ίδιο τον τομέα της ενέργειας”, είπε η κ. Αντωνιάδου.

”Μετά από μια ομαλοποίηση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Κύπρου και της Τουρκίας μπορεί και η Τουρκία να προσβλέπει στη στήριξη της ίδιας της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ”, είπε η κ. Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι ”όλοι γνωρίζουμε ότι η θέση της Κύπρου είναι για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δεδομένου βέβαια ότι η Τουρκία ικανοποιήσει όλους τους όρους που τίθεται περιλαμβανομένου και του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας”.

Ανέφερε επίσης ότι ”στο βαθμό που θα εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο και προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση τους αυτό σημαίνει νέες και λαμπρές προοπτικές τόσο για τις σημερινές γενιές των Κυπρίων όσο και για τις γενιές που έρχονται”.

Παράλληλα, συνέχισε, μπορεί με αυτό τον τρόπο να συμβάλει η Κύπρος στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και να συμμετάσχει και στις νέες ενεργειακές πολιτικές τις οποίες προγραμματίζει η ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ”αυτό αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου και στην περιοχή και στην ΕΕ”.

Επίσης, η Υπουργός Εμπορίου χαιρέτισε την διοργάνωση στην Κύπρο του πολύ ενδιαφέροντος, όπως είπε, συνεδρίου για θέματα ενέργειας και σημείωσε ότι προσβλέπει στα συμπεράσματα του εργαστηρίου.

Στον χαιρετισμό της στο σεμινάριο, η κ. Αντωνιάδου επανέλαβε τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 13 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με τα οφέλη που θα προκύψουν όταν οι υδρογονάνθρακες εντοπιστούν και αξιοποιηθούν, λέγοντας ότι ”οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου μπορούν να απολαύσουν στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας τα οφέλη κάθε φυσικού πλούτου που διαθέτει η Κύπρος”.

Η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για

Keywords
Τυχαία Θέματα