Προσηλωμένη στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού η Κυβέρνηση, δηλώνει ο ΥΠΑΜ

12:33 19/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πάγια θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη παραμένει η μεθοδική προσήλωση στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σε ομιλία του κατά τη σημερινή τελετή εγκαινίων της Πλατείας Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπούτου, σε στρατόπεδο στην Απλάντα, “πριν την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί η βάση των διαπραγματεύσεων, βάση που θα διασφαλίζει πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, έτσι όπως προβλέπονται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου

Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

“Θεωρούμε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να συμβάλουν θετικά προς την ορθή κατεύθυνση”, είπε ο κ. Φωτίου, δηλώνοντας πως “η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της μπορεί να δώσει δείγματα γραφής αυτών που η Τουρκία εκφράζει διά λόγων στα διεθνή βήματα”.

“Σχεδόν 40 έτη μετά την τουρκική εισβολή του 1974″, είπε, “διανύουμε ίσως τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονη ιστορίας μας, με την Τουρκία να πιέζει ασφυκτικά για επανέναρξη των συνομιλιών και ταχεία διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις δικές της διαχρονικές μεθοδεύσεις και συμφέροντα”.

“Οι συχνές απειλές, προκλήσεις και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας”, δήλωσε ο κ. Φωτίου. Μπορεί, πρόσθεσε, “η οικονομική κρίση να ταλανίζει καθημερινά το λαό μας, όμως, σε καμμίαν περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χάριν μιας ανειλικρινούς διαδικασίας, που στηρίζεται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, “ο κυπριακός ελληνισμός έχει αποδείξει περίτρανα ότι μπορεί και θέλει μια δίκαιη λύση” και συστατικά μιας συνταγής επιτυχίας προς τούτο είναι “η σκληρή προσπάθεια και η κοινή εθνική αφύπνιση”.

“Το όραμά μας για επανένωση της πατρίδας πρέπει να μετουσιωθεί σε συνειδητή πράξη, όπως συνειδητή ήταν η θυσία των ηρώων του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, που, σήμερα, με την τελετή αυτή, μας υπενθυμίζουν το χρέος και την ανάγκη για εθνική συστράτευση”, είπε ο κ. Φωτίου.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στη θυσία του Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπούτου, ο Υπουργός είπε ότι είναι ο ήρωας που οδήγησε το 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού προς τη δόξα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ο Γεώργιος Μπούτος, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, “πιστός στον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, δεν δέχθηκε να συμμετάσχει ή να αναμειχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο προδοτικό πραξικόπημα που ετοίμασε η χούντα των Αθηνών”, αλλά “θεωρούσε χρέος του την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το αίμα του υπερασπίσθηκε την εδαφική της ακεραιότητα”.

“Το πρωινό της 20ής Ιουλίου 1974 βρήκε τον τότε Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Μπούτο να κινείται με τη μονάδα του με κατεύθυνση προς την Κυρήνεια”, συνέχισε ο κ. Φωτίου.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, “η τουρκική πολεμική αεροπορία, εντόπισε έξω από το χωριό Κοντεμένος και προσέβαλε τα μέσα και το προσωπικό του 286 Τάγματος με μεγάλη σφοδρότητα”, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο ίδιος βαριά, να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αργότερα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου “στις 3 Αυγούστου 1974 η αγνή ψυχή του υπέροχου αυτού ανθρώπου πέταξε στα μαρμαρένια Ηλύσια για να πάρει τη θέση που της αρμόζει, ανάμεσα στους εκλεκτούς του έθνους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα