Προωθούν άδειες λατομείων στο δάσος Μαχαιρά

10:54 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει το γεγονός ότι μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ενεργοποιείται η υπόθεση της άδειας λατόμευσης στην περιοχή του δάσους Μαχαιρά, στην τοποθεσία «Αετόμουττη».

Η υπόθεση των λατομείων στην περιοχή Λευκάρων, Δελίκηπου και Λυθροδόντα είχε θεωρηθεί κλειστή, μετά από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται οτι σε περιοχή του κρατικού δάσους Μαχαιρά, με βλάστηση από πεύκα, αγριελιές, σχοινιές και μοσφιλιές, μεταξύ των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδρόντα και Δελίκηπο, σχεδιάζεται

στην τοποθεσία «Αετόμουττη» η λειτουργία λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας αδρανών υλικών.

Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο κρατικό Δάσος Μαχαιρά συνολικής έκτασης 329 χιλιάδων μέτρων. Η συγκεκριμένη κορυφή βρίσκεται σε υψόμετρο 570 μέτρων.

Επιπρόσθετα η σκυροθραυστική μονάδα θα καταλαμβάνει έκταση 34 χιλιάδων μέτρων ενώ μια έκταση 15 χιλιάδων μέτρων με πυκνή βλάστηση θα καταστραφεί για να κατασκευαστεί δρόμος πρόσβασης. Η διέλευση των φορτηγών αναμένεται να προκαλέσει σωρεία κυκλοφοριακών προβλημάτων και κινδύνων για την τροχαία κίνηση και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Μεγάλη ενόχληση και προβλήματα θα προκληθούν και για τις στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στην περιοχή. Τεράστια σύννεφα από σκόνη θα καλύψουν τα δάση από τις εκρήξεις, την κίνηση των φορτηγών και τη λειτουργία της σκυροθραυστικής μονάδας.

Σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό χάρτη η εν λόγω περιοχή συμπεριλαμβάνεται σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής. Η περιοχή βρίσκεται κοντά σε περιοχή ενταγμένη στο «Δίκτυο Φύση 2000», γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διενέργεια ειδικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (δέουσα εκτίμηση οδηγίας 92/43/ΕΟΚ).

Πρόσφατα όμως και με την παρέμβαση διάφορων κύκλων, η υπόθεση ξαναζεστάθηκε. Ως αποτέλεσμα των διαφόρων παρεμβάσεων, αύριο συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης μελετών επιπτώσεων στο περιβάλλον στο Υπουργείο Γεωργίας, για να αποφασίσει επί της αίτησης της εταιρείας CYBARCO για λατομευτικές δραστηριότητες σε δασωμένη περιοχή, μέσα στο δάσος Μαχαιρά και παρά τις κοινότητες Δελίκηπου και Λυθροδόντα.

Είναι πράγματι σχήμα οξύμωρο γιατί παραχωρούνται άδειες λατομείων όταν τα υπόλοιπα λατομεία υπολειτουργούν και η ζήτηση λατομευτικών υλικών έπεσε στο 10% της κανονικής.

Ήδη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του ζητά να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης των λατομείων.

Ως Οικολόγοι, καταγγέλλουμε τις παρεμβάσεις που οδηγούν σε μια νέα ασύγγνωστη καταστροφή του περιβάλλοντος στο καταπονημένο Κυπριακό δάσος.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα