Πρόνοιες της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

20:52 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη των ΜΜΕ, η αναχαίτιση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτει η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από τη βαθιά ύφεση.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι κοινοτικοί πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων που αναλογούν στην Ελλάδα, ενώ η πρωτοβουλία

καθορίζει και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2012.

Η Κομισιόν συνδυάζει αλλά και συνδέει την πρωτοβουλία της με το δεύτερο πρόγραμμα στήριξη της χώρας, αλλά και την τήρηση βασικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από ελληνικής πλευράς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την υγείας και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί τεράστια εκροή καταθέσεων, η οποία έχει προκαλέσει περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα και μείωση της αξίας του ενεργητικού του. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει με τη σειρά της σε μείωση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Οπως τονίζει, οι ελληνικές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επί τους παρόντος δυσχερείς συνθήκες λειτουργίας, δεδομένου ότι οι 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση κερδών το 2011 σε σύγκριση με το 2010, και χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας.

Ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο ως συνδρομή ρευστότητας για ΜΜΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, υπό τη μορφή μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής και μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων. Επιπλέον, έχει συσταθεί Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜΜΕ με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ποσό που θα μπορούσε να πολλαπλασιασθεί με σκοπό την αποδέσμευση ενός επιπλέον δισεκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς ελληνικές τράπεζες για την επακόλουθη χορήγηση δανείων σε ελληνικές ΜΜΕ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κατά τους επόμενους 8 μήνες, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Η μεταβολή των κανόνων της ΕΕ ώστε να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Καθορίστηκε επίσης ένα σχέδιο δράσης για φέτος που επικεντρώνεται σε ομάδες και στόχους πολιτικής σαφούς προτεραιότητας. Μέσω αναπροσανατολισμού της χρηματοδότησης της ΕΕ, θα μπορούσε να διατεθεί από τα υφιστάμενα κονδύλια των διαρθρωτικών προγραμμάτων της ΕΕ ποσό ύψους περίπου 200-250 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για την υποστήριξη μέτρων που μπορούν να αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα για τους νέους που δεν βρίσκουν εργασία.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στήριξη για την απόκτηση της πρώτης εργασιακής πείρας ή βραχυχρόνιες τοποθετήσεις στον ιδιωτικό τομέα ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέκταση των ευκαιριών μαθητείας ή άσκησης για σπουδαστές και πτυχιούχους, προώθηση του αναπροσανατολισμού ή της αναβάθμισης δεξιοτήτων ως μέρος της στρατηγικής για την ανάπτυξη, π

Keywords
Τυχαία Θέματα