Πρόεδρος Βουλής: Σε οριακό σημείο οι εκπαιδευτικές κατευθύνσεις

20:32 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε την Τρίτη ότι «στην Κύπρο βρισκόμαστε αναμφίβολα σε ένα οριακό σημείο ως προς τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της παιδείας μας».

Σε χαιρετισμό του στην τελική καλλιτεχνική εκδήλωση των σχολείων της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, ο Πρόεδρος της Βουλής,

είπε ότι «ο τομέας της παιδείας αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις μέσα στο αντιπαρατιθέμενο κλίμα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση από τη μια και η αντίσταση του έθνους – κράτους από την άλλη».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός εθνικού – δημοκρατικού διαλόγου μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία, στερεότυπα και ιδεολογήματα, για την υιοθέτηση πολιτικών που θα ανυψώσουν την παιδεία στο βάθρο που της αρμόζει μέσα στην κυπριακή κοινωνία».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ποσοτική διεύρυνση πρέπει να συμβαδίσει με την ποιοτική επέκταση, τις ανάγκες της νέας εποχής, το σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής μας καταγωγής αλλά και της επιταγής για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η παιδεία του χτες αφορούσε προετοιμασία για τη βιομηχανική οργάνωση της κοινωνίας, η παιδεία, ωστόσο, του σήμερα, πρέπει να στοχεύει στην προετοιμασία για τη κοινωνία της πληροφορικής και το μεταβιομηχανικό πολιτισμό του 21ου αιώνα».

Οπως είπε ο κ. Ομήρου, «οι κοινωνίες, που διαπλέκονται στην ολοένα και πιο ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλουν να καλλιεργούν τόσο την εθνική τους ιδιαιτερότητα όσο και τις αρχές της πολυεθνικής συλλογικότητας, της πολυπολιτισμικής δράσης, της πολυφυλετικής ανοχής και συνεργασίας».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η σύγχρονη ελληνική παιδεία στην Κύπρο, διαμορφώνοντας αυτό το πλαίσιο, χωρίς εσωστρέφεια, θα πρέπει να καλλιεργήσει δραστηριότητες που να βασίζονται στις αρχές της εθνικής αυτογνωσίας από τη μια και του ευρωπαϊκού συλλογικού πλαισίου από την άλλη».

Σημείωσε ότι «η ελληνικότητα της παιδείας μας συμβαδίζοντας με τα σύγχρονα ρεύματα, θα αποβεί στοιχείο δύναμης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες που δημιουργούνται με εντεινόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, σαν αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, των μεταναστευτικών ρευμάτων και της τεχνολογικής επανάστασης, επιβάλλουν νέα μοντέλα εκπαίδευσης που να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα».

Πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα όμως στη σημερινή ιστορική φάση της ανθρωπότητας, η παιδεία πρέπει να βοηθά τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους στην κοινωνία μας που γίνεται πιο πολυσύνθετη, πιο πολύπλοκη και πιο απαιτητική».

Οπως είπε ο κ. Ομήρου, «πρέπει να τους βοηθά να χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία, την πληροφορική και τα παραγωγικά μέσα με στόχο την αρμονική συμβίωση με τη φύση, να αντιστέκονται στην πλημμυρίδα των πληροφοριών, των πολιτιστικών προτύπων παίρνοντας τα ουσιώδη, τα απαραίτητα και τα χρήσιμα».

Η παιδεία, πρόσθεσε, πρέπει ακόμα να παρέχει την ικα

Keywords
Τυχαία Θέματα