Πρόεδρος Βουλής: Η ικανότητα της ΕΕ για ηγετικό ρόλο στην περιοχή να γίνει πράξη

20:22 9/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι η ικανότητά της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, δεν αποτελεί απλώς ευχή, αλλά μεταφράζεται σε μεστή πολιτική πράξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε πρόποσή του κατά τη διάρκεια δείπνου την Κυριακή προς τιμήν των συμμετεχόντων στην ιδρυτική συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας ο κ. Ομήρου έκανε ειδική αναφορά στην «Αραβική Ανοιξη».

Η

Αραβική Άνοιξη, είπε, «σήμαντρο αφύπνισης των λαών της περιοχής για δημοκρατικότερα συστήματα διακυβέρνησης και αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης, συνοδεύτηκε, δυστυχώς, από σοβαρές ταραχές, με κορύφωση την κρίση στη Συρία».

«Οι προκλήσεις για τους εμπλεκόμενους, αλλά και για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όσων βρέχονται από τη Μεσόγειο, είναι πολλαπλές και άρχισαν ήδη να γίνονται αισθητές με τη μαζική έξοδο Σύρων προσφύγων προς γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολλαπλές προκλήσεις της περιοχής χρήζουν συλλογικής διεθνούς αντιμετώπισης, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κατά τρόπο ώστε να μετατραπούν σε ευκαιρίες για αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία προς επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή και πέραν αυτής».

Εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι η ικανότητά της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, δεν αποτελεί απλώς ευχή, αλλά μεταφράζεται σε μεστή πολιτική πράξη».

Στα πλαίσια αυτά, σημείωσε, «ο ρόλος των Κοινοβουλίων και της παρούσας Διάσκεψης είναι καθόλα ουσιαστικός».

«Είμαι βέβαιος ότι η αυριανή συζήτηση για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή Εκπροσώπων από Κοινοβούλια χωρών της περιοχής, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην ιστορική περιοχή της Πάφου.

«Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της μακρόχρονης ιστορίας του νησιού μας», είπε, προσθέτοντας ότι «η Παλαίπαφος, συνδεόμενη με τη λατρευτική παράδοση της Αφροδίτης από τη χαλκολιθική περίοδο, έξι χιλιάδες χρόνια πριν, όπως και η Νέα Πάφος, περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Η Κύπρος, ανέφερε, «είναι όντως διάσπαρτη από μνημεία ανυπολόγιστης αξίας, ενός πολιτισμού δέκα χιλιάδων χρόνων».

«Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, όπου δυστυχώς υφίστανται βανδαλισμούς, βεβηλώνονται ή αφήνονται να καταρρεύσουν, ως τμήμα μιας μεθοδευμένης πολιτικής εκτουρκισμού των κατεχομένων περιοχών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα