Πρόεδρος: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση

00:05 17/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι “θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της λύσης, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για τη δημιουργία μιας νέας ελπιδοφόρας προοπτικής, για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να μην καταντήσει το Κυπριακό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κώστας Γενάρης, `το απόβλητο της ιστορίας` “, έδωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γενάρη “Περί Κύπρου

Αλήθειες“, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, “σε μιαν περίοδο που το δημοσιογραφικό λειτούργημα περνά μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, με τον κίνδυνο οι αξίες και η ποιότητα να θυσιαστούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων, άνθρωποι όπως ο Κώστας Γεννάρης αποτελούν πρότυπο, πρότυπο διερευνητικής δημοσιογραφίας, εμβάθυνσης στα γεγονότα, σύνθεσης απόψεων, δημιουργικής αξιοποίησης του λόγου και πάνω από όλα σεβασμού στο λειτούργημα που ασκεί“.

“Είναι πεποίθησή μου ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι συνδεδεμένη με την κρίση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου και της πλήρους και στυγνής εμπορευματοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σωστοί και δημιουργικοί δημοσιογράφοι, και ιδιαίτερα το έργο το οποίο παράγουν, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πολιτικής και θεσμικής κρίσης“, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στο βιβλίο ο Κώστας Γεννάρης συμπυκνώνει άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο 2003-2009 στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος“, προσθέτοντας ότι “βασική συνιστώσα των κειμένων του, η οποία τέμνει οριζόντια όλα τα κείμενα του, είναι η ανάγκη για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και η οποία θα γεννά προοπτική για το μέλλον“.

“Αυτή η ανάγκη οδηγεί τον συγγραφέα σε μιαν πραγματιστική προσέγγιση των εξελίξεων στο Κυπριακό, μακριά από ανέξοδες ρητορείες, εθνικιστικές εξάρσεις και ανέφικτες προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ανάγκη η λύση να σέβεται συγκεκριμένες αρχές. Οπως ο συγγραφέας σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του, τα δεδομένα που διαμορφώνει η έλευση του χρόνου δημιουργούν τη πιεστική ανάγκη να κλείσει η στρόφιγγα του εποικισμού και να περιοριστεί η επιρροή της Τουρκίας στους Τουρκοκύπριους. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η προσέγγιση μας βρίσκει σύμφωνους“, είπε.

Ανέφερε ότι “βασική συνιστώσα της προσέγγισης μας είναι η εκτίμηση ότι η διχοτόμηση είναι καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας“ και πρόσθεσε ότι “τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και με τις συνεχείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, έχουμε αποδείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τη βούλησή μας για λύση το συντομότερο δυνατό“.

“Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εάν παρ’ ελπίδα δεν φτάσουμε σε λύση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της

Keywords
Τυχαία Θέματα