Πρόεδρος: Σε πέντε άξονες η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

13:09 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε πέντε άξονες κινείται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, προσεγγίζοντας τη Δημόσια Υπηρεσία ως ένα ενιαίο οργανισμό σχεδιασμού και παραγωγής πολιτικής, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, που θα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Δήλωση Πολιτικής στην οποία προέβη για το Σχέδιο Δράσης για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο

Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο ορίζοντας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και του Σχεδίου Δράσης έχει ήδη ξεκινήσει, και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, με σημαντικότερους σταθμούς το 2014 και 2015.

Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός κράτους που να τρέχει στους ρυθμούς της εποχής, ικανού να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αδράξει τις ευκαιρίες. «Ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη κράτος. Ένα κράτος αξιοπρέπειας που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του.
Ένα κράτος, το οποίο θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα αποφεύγει τις άσκοπες δαπάνες, θα δρα με όρους αποτελέσματος και κοινωνικής προσφοράς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε το σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται αρχικά η όποια αλλαγή και κάλεσε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ «να εμπλακεί ενεργά και να συμβάλει στην όλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και των ιδίων των δημοσίων λειτουργών».

Ανέφερε πως η μεταρρύθμιση κινείται σε πέντε άξονες, προσεγγίζοντας τη Δημόσια Υπηρεσία ως ένα ενιαίο οργανισμό σχεδιασμού και παραγωγής πολιτικής, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, που θα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες.

Όπως είπε, ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην Ενίσχυση της Ικανότητας για Στρατηγικό Προγραμματισμό, Χάραξη Πολιτικής και Συντονισμό. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των δομών και της λειτουργίας των υπηρεσιών.

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται σε δράσεις καλύτερης αξιοποίησης, επιμόρφωσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις που θα βελτιώσουν τις σχέσεις κράτους πολίτη, προκειμένου να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Ο πέμπτος άξονας αφορά δράσεις σχετικά με τις Αρχές λειτουργίας και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη δημόσια υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το αναλυτικό περιεχόμενο του κάθε ενός από τους άξονες θα αναπτυχθεί από την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, τόσο στην κοινωνία όσο και στους ίδιους τους δημόσιους λειτουργούς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως τα προωθούμενα μέτρα θα αποφέρουν ουσιαστικά και σημαντικά οφέλη στο σύνολο των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «οι πολίτες θα απολαμβάνουν αμεσότερη, γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία για τις πράξεις και τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και το κράτος θα υποστηρίζεται από μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία που θα μπορεί να προλαβαίνει και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής.

Όπως υπογράμμισε «μέσω της μεταρρύθμισης φιλοδοξούμε τη δημιουργία ενός κράτους που θα εξυπηρετεί και δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη, θα είναι σύγχρονο, νοικοκυρεμένο και πάνω απ’ όλα κοινωνικά ευαίσθητο γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και θα προσφέρει στους ευσυνείδητους και εργατικούς δημόσιους λειτουργούς τις εγγυήσεις ανέλιξης στη βάση των ικανοτήτων και της απόδοσης τους και όχι στη βάση γνωριμιών τους είτε απλά της αρχαιότητας τους».

«Είναι πεποίθησή μου ότι μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε, έχοντας την στήριξη της κοινωνίας και την στενή συνεργασία των δημόσιων λειτουργών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναμφίβολα, η εφαρμογή των μέτρων του εκσυγχρονισμού της πολιτείας, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καθώς σε φέρνει σε σύγκρουση με νοοτροπίες και τη δομή του όλου συστήματος, όπως έχει διαχρονικά διαμορφωθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Είπε πως θα ήθελε «να είχαμε προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά στην πορεία έχουν προκύψει νομοθετικά ή άλλα κωλύματα, τα οποία καθυστερούν την υλοποίηση των μέτρων». Σημείωσε ωστόσο πως ο μηχανισμός για το σχεδιασμό, την προώθηση και την υλοποίηση του στόχου της Μεταρρύθμισης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Επεσήμανε πως αναγνωρίζει ότι η όποια αλλαγή αντιμετωπίζεται αρχικά με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις και διαβεβαίωσε πως υπάρχουν η βούληση και η διάθεση υπάρχουν για συνεχή επικοινωνία και διάλογο με τους δημόσιους λειτουργούς «για να καθησυχάσουμε τυχόν ανησυχίες τους και να εξηγήσουμε τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν και για τους ίδιους».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν θα επιδείξουμε την παραμικρή ανοχή σε καθυστερήσεις, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, κατεστημένων και απηρχαιωμένων αντιλήψεων. Σύμμαχος μας σ’ αυτή την προσπάθεια για την απαραίτητη για την Κύπρο μεταρρύθμιση, είναι η ίδια η κοινωνία που βιώνει τις επιπτώσεις ενός απηρχαιωμένου συστήματος, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία ικανοτάτων δημοσίων υπαλλήλων που είναι τα πρώτα θύματα ενός αντιπαραγωγικού συστήματος».

Επισημαίνοντας πως γνωρίζει τις αντιδράσεις και διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί σχετικά με το θεσμό της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο ρόλος και οι όροι εντολής της Επιτρόπου, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας και της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταρρύθμισης, την ευθύνη έγκρισης και υλοποίησης του οποίου θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο και μόνο.

«Ως εκ τούτου, και με όλο το σεβασμό προς τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που δεν άπτονται στην ουσία της καταβαλλόμενης προσπάθειας για μεταρρύθμιση, καλώ την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να εμπλακεί ενεργά και να συμβάλει στην όλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του κράτους προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και των ιδίων των δημοσίων λειτουργών», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως «η Δημόσια Διοίκηση σ’ όλες τις χώρες βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αναπροσαρμογής, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση που κατέστησε αναγκαία την αύξηση της παραγωγικότητας και την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών», ο Πρόεδρος τόνισε πως «προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια με τη βεβαιότητα ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε συνεργούς τόσο τους δημόσιους λειτουργούς όσο και την κοινωνία».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα έχουμε συνεργούς όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί για πρώτη φορά με την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση, πέραν των άλλων, παρέχονται κίνητρα για την πρόοδο, αλλά και την αναβάθμιση τόσο των υπηρεσιών όσο και την ιδίων των δημοσίων λειτουργών».

Την ίδια ώρα, ανέφερε, «η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας θα λειτουργήσει, και ως ο αναγκαίος για τον τόπο, ιδιαίτερα υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες, μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης. Ο εξορθολογισμός δομών και διαδικασιών, η αναβάθμιση της ποιότητας της παραγόμενης πολιτικής, ο συντονισμός δράσεων και η συνάφεια των επιμέρους πολιτικών ανά τομέα, θα συντελέσουν στην καλύτερη αξιοποίηση πόρων, στην αύξηση της αποδοτικότητας και στην πρόληψη κρίσεων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «από τις πρώτες ημέρες των εξαγγελιών περάσαμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις, δεν αναμέναμε τις μελέτες» και έδωσε τη στη δημοσιότητα «πίνακα προόδου υλοποίησης των εξαγγελιών που άπτονται στον εκσυγχρονισμό, στην αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην πάταξη της διαφθοράς και τη θεσμοθέτηση κανόνων χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας».

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν ως τώρα, είπε πως «αποφασίσαμε ήδη την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους με σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη».

Επίσης, ανέφερε, «το πρώην Γραφείο Προγραμματισμού έχει αναβαθμιστεί σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, θα διενεργεί αξιολόγηση και ιεράρχηση των μεγάλων έργων του δημοσίου ούτως ώστε να υλοποιούνται αυτά που θα έχουν πραγματικό όφελος. Θα αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Ταμεία».

Ακόμη, είπε, «στην Αστυνομία και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες έχουν γίνει συμπτύξεις τμημάτων και αξιοποίηση των στελεχών σύμφωνα με τις γνώσεις και εμπειρίες τους, επισπεύσαμε τις διαδικασίες εξέτασης και καταβολής των οφειλόμενων ποσών από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού και αρχίσαμε να υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με μέτρα όπως η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων του Εφόρου Εταιρειών».

Περαιτέρω «καταθέσαμε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά την ενίσχυση του ρόλου της Επιτρόπου Διοικήσεως ούτως ώστε να ενισχυθεί η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια στη δημόσια υπηρεσία και λάβαμε μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών», κατέληξε στη Δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα