Πρόεδρος ΕΒΕΛ: Η κρίση καθυστερεί έργα στη Λάρνακα

18:02 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην εξεύρεση χρηματοδότησης σκοντάφτει το ενιαίο έργο του λιμανιού και της μαρίνας στη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Οθωνας Θεοδόλου. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την κοινοπραξία.
«Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας καταλαμβάνει το κύριο μέρος της σκέψης και των ενεργειών των επιχειρηματιών, ενώ η ανυπαρξία ευκαιριών

χρηματοδότησης έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μαρασμό, την αγορά σε ασφυξία και τους εργαζόμενους στην ανεργία», είπε. Η αντιμετώπιση της κρίσης, συμπλήρωσε, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αναστροφή της ύφεσης, μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από νέες προσεγγίσεις και νέους μηχανισμούς που πρέπει να επινοήσουμε και οι οποίοι θα πρέπει να διαπνέονται από στοιχεία ενότητας και συναντίληψης και μιας πλήρους και συντονισμένης κινητοποίησης.

Για το ενιαίο έργο του λιμανιού και της μαρίνας στη Λάρνακα, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «από το περασμένο καλοκαίρι που υπεγράφη το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Κοινοπραξίας «Ζήνων» και του Υπουργείου Συγκοινωνιών, έπρεπε μέχρι τις 31/1/2013 να εξευρεθούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ για να αρχίσει η πρώτη φάση του έργου, το οποίο θα διαλάμβανε την ανακατασκευή της μαρίνας, την κατασκευή της πλωτής προβλήτας – αποβάθρας που θα προσέδιναν τα κρουαζιερόπλοια και την κατασκευή των έργων υποδομής σε ολόκληρο το λιμάνι».

Δυστυχώς, συνέχισε «το γενικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο, η αδυναμία των κυπριακών τραπεζών να συμμετάσχουν στο έργο αλλά και η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας που δυσκόλευε την εξεύρεση χρηματοδότησης από το εξωτερικό, δημιούργησε το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης που εμείς πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Κοινοπραξία και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλουμε να δοθεί ότι δηλαδή πρέπει να δοθεί ένας λογικός χρόνος στη Κοινοπραξία για την χρηματοδότηση και από την άλλη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει επ’ αόριστον, θα πρέπει δηλαδή να τεθούν κάποια χρονικά πλαίσια. Η Λάρνακα χρειάζεται το έργο, έχει αποθέσει πολλές ελπίδες σ’ αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε εσαεί».

Για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε πως «η συνεχιζόμενη παρουσία των εγκαταστάσεων μετά και από την εφαρμογή των κανονισμών SEVESO II στην περιοχή από την Επιθεώρηση Εργασίας, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα της ανάπτυξης της περιοχής από τον κυκλοφοριακό κόμβο του λιμανιού μέχρι και την Ορόκλινη, αφού πλέον ο συντελεστής δόμησης σε ορισμένες οικιστικές περιοχές μειώνεται ή μηδενίζεται».

Συνεχίζοντας, είπε ότι υποστηρίζουν «την αναστολή της εφαρμογής των Κανονισμών μέχρι τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων. Είχαμε ζητήσει επανεξέταση της μελέτης και δέσμευση ότι σε δύο χρόνια θα μετακινούνταν οι δεξαμενές προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή της Λάρνακας, ωστόσο βρήκαμε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τον οποίο συναντηθήκαμε το πρωί, πιο απαισιόδοξο». Ο κ. Θεοδούλου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν όσους σκοπέλους παρουσιάζονται για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία γιατί είναι κάτι που δεν βοηθά στην ανάπτυξη της πόλης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε πως «υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για τη δημιουργία καζίνο στην Λάρνακα όσο και για την αξιοποίηση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της πόλης».

Αναφερόμενος στα θετικά της περασμένης χρονιάς για την επαρχία Λάρνακας, ο κ. Θεοδούλου είπε πως μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία των αποθηκών αποθήκευσης καυσίμων αξίας 300 εκ. της ολλανδικής εταιρείας Vitol στο Βασιλικό, η έναρξη εργασιών της ανάπλασης της Πιαλέ Πασιά σε συνάρτηση με τη λύση των διαδικαστικών προβλημάτων της Ακτής Μακένζυ, η κατακύρωση της συμφωνίας επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, η κατασκευή και λειτουργία του Βρετανικού Πανεπιστημίου Uclan στην Πύλα και η παραχώρηση μέρους του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας για εγκατάσταση του Δήμου Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ έκανε αναφορά και σε άλλα έργα που ξεκίνησαν στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας όπως το «Αγροτοεπιχειρείν» που σκοπό έχει «την προώθηση του “Επιχειρείν” στην ύπαιθρο, στους Νομούς Ηρακλείου, Μυτιλήνης και στην Επαρχία Λάρνακας. Το Επιμελητήριο Λάρνακας συμμετέχει με ποσοστό 18% ενώ οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου με 29%, η Αναπτυξιακή Λέσβου με 20% και leader του Έργου είναι η Αναπτυξιακή Λάρνακας με 33%».

Για τα Αγροτουριστικά καταλύματα της επαρχίας Λάρνακας, είπε πως συμμετείχαν στην Έκθεση Αγροτουρισμού “Tournatur 2012” που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Düsseldorf της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι η «συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση “Tour Natur” αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια για ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην επαρχία Λάρνακας ο οποίος διαθέτει το 36,9% των Αγροτουριστικών καταλυμάτων παγκύπρια».

Ο κ. Θεοδούλου είπε ακόμα ότι «στα πλαίσια του Σχεδίου το Επιμελητήριο Λάρνακας διοργάνωσε την επίσκεψη Επιχειρηματιών Γυναικών στο Νομό Ηρακλείου με σκοπό να επισκεφθούν γυναικείους συνεταιρισμούς, Αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής όπως και μονάδες παρασκευής τοπικών προϊόντων. Ταυτόχρονα στα πλαίσια των δράσεων του Σχεδίου το Επιμελητήριο, ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό κατακύρωσε την δημιουργία ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου στην οποία θα συμμετέχουν πέντε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων από το Ηράκλειο και τη Λάρνακα».

Εξάλλου, από 1-3 Μαρτίου 2013 τυποποιητές λαδιού και ελιών από την επαρχία Λάρνακας θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση λαδιού “Eλαιοτεχνία” η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα